Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a cerut Guverului, printr-o scrisoare, includerea proiectele de investiţii în energie din surse regenerabile în Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă şi reiterează că sectorul energetic din România are nevoie de investiţii de peste 22 miliarde de euro în următorii zece ani pentru a atinge ţintele asumate faţă de Comisia Europeană pentru 2030, conform Planului Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice 2021 – 2030 şi Strategiei Energetice a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"RWEA a adresat o scrisoare prim-ministrului României, Ludovic Orban, în urma publicării OUG privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, solicitând includerea proiectelor de investiţii în energie din surse regenerabile printre proiectele prevăzute în documentul Ordonanţei de Urgenţă, acestea fiind esenţiale pentru reconstrucţia economică la nivel naţional la finalul acestei perioade de criză", arată asociaţia.

De asemenea, RWEA solicită ca proiectele de investiţii din cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă să nu fie accesibile doar administraţiilor publice, ci tuturor actorilor care pot sprijini o redresare economică rapidă şi eficientă.

"RWEA şi-a exprimat bucuria şi sprijinul pentru iniţiativa Guvernului de elaborare a Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă, dar constată cu surprindere absenţa proiectelor de energie regenerabilă dintre categoriile de proiecte prevăzute la Art.2 (1) din documentul adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă în data de 31 august 2020, precum şi faptul că proiectele sunt adresate exclusiv administraţilor publice. Această absenţă este cu atât mai surprinzătoare cu cât investiţiile în energie regenerabilă sunt prevăzute de către autorităţile europene drept un pilon esenţial nu doar al Green Deal (Pactul Ecologic European), dar mai ales al planului european de redresare economică, prin instrumentele sale, Next Generation EU şi Cadrul Financiar Multianual (MFF)", spun reprezentanţii asociaţiei.

Conform planului european de redresare economică, sunt necesare acţiuni urgente pentru relansarea economiei și crearea condițiilor necesare pentru o redresare alimentată de investiții private în sectoarele și tehnologiile esențiale, printre care şi energia regenerabilă, acestea fiind deosebit de importante pentru succesul tranziției către o economie verde și al tranziției digitale ale Europei. Investițiile în sectoarele și tehnologiile esențiale, inclusiv energia regenerabilă şi hidrogenul curat, sunt cruciale pentru viitorul Europei, conform Comisiei Europene.

"Pentru a avea un efect benefic şi a fi coerente cu ţintele de decarbonare a economiei asumate de România la nivel european, investiţiile trebuie să aibă în vedere obiectivele de investiţii din Planul Naţional Integrat Energie şi Schimbări Climatice 2021 – 2030, care menţionează realizarea a peste 7 GW de noi capacităţi regenerabile la nivel naţional. În acelaşi timp, este important de subliniat posibilitatea ca prin aceste investiţii să fie creat un lanţ valori strategic în domeniul energiei regenerabile, inclusiv a bateriilor şi hidrogenului şi a altor domenii legate intrinsec de tranziţia energetică, la nivel naţional, care va crea noi locuri de muncă şi un impact economic multiplicat la nivelul societăţii româneşti. Reamintim faptul că sectorul energetic din România are nevoie de investiţii de peste 22 miliarde de euro în următorii 10 ani pentru a atinge ţintele asumate faţă de Comisia Europeană pentru 2030, conform PNIESC 2021 – 2030 şi Strategiei Energetice a României", mai arată RWEA.

RWEA asigură Guvernul României de întregul sprijin al industriei regenerabile din România în procesul de planificare, implementare şi dezvoltare a viitoarelor investiţii ce ţin de tranziţia energetică a României şi o redresare economică rapidă şi eficientă.

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este cea mai puternică asociaţie de energie regenerabilă din România şi reprezintă o industrie cu 3.000 MW de energie eoliană instalaţi în România de companii precum CEZ, Enel, EDP, Engie, Vestas, cu dezvoltatori de noi capacităţi de energie şi furnizori de servicii conexe.    


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.