Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) anunţă că noile condiţii de intrare în România sunt clare şi transparente şi aduc predictibilitatea mult aşteptată după doi ani de incertitudini, în care vacanţele s-au transformat. Măsurile corectează, de asemenea, o serie de inechităţi care au dus la multe situaţii conflictuale generate de discrepanţele de tratament aplicate persoanelor nevaccinate vs. cele vaccinate, arată ANAT.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ANAT salută noua abordare privind accesul pe teritoriul României, ca urmare Hotărârii CNSU nr. 6/31.01.2022”, arată ANAT.

Începând de marţi, 1 februarie, condiţiile de intrare pe teritoriul României se modifică în sensul armonizării cu tendinţele la nivel global, precum şi cu recomandările organismelor internaţionale, de restrângere a restricţiilor de circulaţie.

”Salutăm cu entuziasm decizia şi dorim să mulţumim pe această cale Guvernului Nicolae Ciucă şi, în special, miniştrilor Alexandru Rafila şi Constantin - Daniel Cadariu pentru susţinerea propunerilor trimise prin documentul de poziţie comun al ANAT - AIR în cadrul procesului decizional ce a stat la baza acestei hotărâri”, precizează ANAT.

Noile reguli intră în vigoare de azi, fără a mai fi necesară o hotărâre de guvern, şi prevăd:

- Renunţarea la lista pe culori care clasifică ţările în funcţie de rata de incidenţă cumulată.

- Indiferent de ţara de plecare, intrarea pe teritoriul României este permisă, fără alte restricţii, persoanelor care deţin certificatul digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în ţară sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

- Reducerea carantinei la 5 zile pentru persoanele care NU pot face dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării negative RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional.

- Exceptarea de la măsura carantinării a copiilor cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, precum şi a persoanelor aflate în tranzit pentru cel mult 24 de ore pe teritoriul României, transportatorilor de mărfuri sau de persoane, personalului navigant, persoanelor care merg la muncă sau la studii peste graniţă, în baza unor documente doveditoare.

- Instituirea carantinei de 5 zile pentru contacţii direcţi ai persoanelor confirmate cu infecţia cu virusul SARS-CoV-2, dacă aceştia nu se află în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS-CoV-2.

”Noile condiţii de acces sunt clare şi transparente şi aduc predictibilitatea mult aşteptată după doi ani de incertitudini, în care vacanţele s-au transformat, din surse de plăcere şi relaxare în motive de îngrijorare, sub ameninţarea constantă a modificării aleatorii a condiţiilor de acces în diferite state. De asemenea, ele corectează o serie de inechităţi care au dus la multe situaţii conflictuale generate de discrepanţele de tratament aplicate persoanelor nevaccinate vs. cele vaccinate. Am fost şi vom fi în continuare partenerii autorităţilor naţionale în lupta cu virusul şi am transmis, încă din 2020 şi pe tot parcursul celor 2 ani de pandemie, scrisori cu propuneri care să echilibreze impactul călătoriilor asupra nivelului numărului de infectări din România cu nevoia de a facilita libera circulaţie şi de a reduce îngrădirile drepturilor cetăţenilor. Deşi multe dintre aceste propuneri nu au fost aprobate, nu putem să nu apreciem faptul că, de această dată, măsurile transmise de ANAT şi AIR au fost preluate integral şi transpuse cu promptitudine în realitate, dând astfel un prim semnal spre revenirea la normalitate pe care cu toţii o aşteptăm”, mai spun reprezentanţii ANAT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.