Asociaţia micilor producători de energie electrică din România (AMPEER)a transmis, joi, după suspendarea programului Casa Verde Fotovoltaice, că statul român, ANRE şi furnizorii de energie nu pot face faţă ritmului în care numărul prosumatorilor din România a crescut în ultima perioadă, fiind necesară o reformă legislative fundamental.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă România se poate mândri cu o creştere într-un domeniu în ultimii 2 ani, cu siguranţa ne putem referi la creşterea exponenţială a numărului de prosumatori persoane fizice majoritar, dar şi persoane juridice. Doar în primele şase luni din anul 2023, numărul prosumatorilor a escaladat de la circa 40.000, câţi erau la finele anului 2022, la peste 77.600 de prosumatori, capacitatea lor de producţie crescând de peste 2,3 ori în intervalul analizat”, a transmis, joi, AMPEER, într-u comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că acesta este doarb începutul, iar ”statul roman, prin ANRE, companiile distribuitoare de energie din România şi furnizorii nu au putut ţine pasul, din punct de vedere tehnic şi birocratic, cu apetitul românilor de a deveni semi-independenţi energetic cu scopul de a-şi diminua facturile la energie electrică prin montarea unui sistem fotovoltaic”.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”AMPEER, reprezentând interesele prosumatorilor din România, consideră că este necesară o reforma legislativă fundamentală, alături de schimbări majore şi investiţii de anvergură în dezvoltarea reţelelor muribunde, în care, de prea mulţi ani, nu s-a investit aproape nimic”, a mai transmis organizaţia.

Organizaţia anunţă că are soluţii pentru armonizarea legislaţiei actuale cu cea europeană, dar şi propuneri concrete pentru mărirea capacităţii de producţie ”pentru cea mai ieftină şi facilă energie de pe Terra, cea de la Soare”.

”Oricare ar fi motivele stopării programului guvernamental Casa Verde 2023, acestea nu fac decât să întărească convingerea noastră că această stopare s-a produs fie din cauza birocraţiei extinse sau prost gândite ori interese majore ale celor interesaţi privind diminuarea numărului de prosumatori din România - exact aceia care îşi pot produce singuri energia la ei acasă sau la firmă, pentru autoconsum şi exportă surplusul diurn în reţelele de joasă tensiune”, a mai transmis organizaţia.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat, marţi, că Programul Casa Verde Fotovoltaice se suspendă ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator. Instituţia susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.