Asigurătorii se pregătesc pentru un impact de circa 18 miliarde de dolari în urma uraganului Ida în Statele Unite şi Caraibe, potrivit companiei Karen Clark & Co(KCC), specializată în modelarea catastrofelor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Numărul, aflat mai aproape de nivelul inferior al estimărilor iniţiale date de analiştii din domeniul asigurărilor, în timp ce furtuna încă se desfăşura la începutul acestei săptămâni, este primul oferit de unul dintre cei mai mari experţi din industria modelării riscurilor.

KCC a declarat că o pierdere asigurată în valoare de 40 de milioane de dolari va fi în Caraibe, iar restul pierderilor provocate de vânt şi furtună vor fi în Statele Unite.

Uraganul Ida a ajuns duminică în Statele Unite, ca o furtună de categoria 4, după ce s-a îndreptat spre malul Golfului Mexic, inundând zone largi cu ploi torenţiale.

Experţii în asigurări au estimat, la începutul săptămânii, că uraganul Ida va duce la solicări de despăgubiri cuprinse între 15 şi 30 miliarde de dolari, dar au avertizat că cifra ar putea fi mai mare, în parte din cauza preţurilor pandemice, care au determinat creşterea costurilor cherestelei şi forţei de muncă necesare pentru reconstrucţie.

Estimările, bazate pe modele care urmăresc severitatea şi traiectoria furtunii, vor fi probabil cu mult mai mici decât solicitările de despăgubiri de 87 de miliarde de dolari în urma uraganului Katrina din 2005, când au fost ajustate pentru inflaţie, potrivit experţilor.

 Agenţia de evaluare Fitch a declarat că pierderile provocate de Ida le vor depăşi probabil pe cele ale furtunii de iarnă Uri, de 15 miliarde de dolari, şi ale uraganul Laura - cel mai scump eveniment de catastrofe asigurate din 2020, de 10 miliarde de dolari.

KCC a spus că datele sale arătă că Ida este legat de uraganul Last Island din 1856 şi de uraganul Laura din 2020, cu cele mai puternice vânturi susţinute maxime la atingerea ţărmului în Louisiana.

Previziunile sale includ daune aduse proprietăţilor rezidenţiale, comerciale şi industriale asigurate privat şi automobilelor şi exclude bărcile, proprietăţile offshore sau pierderile care intră sub incidenţa Programului Naţional de Asigurare împotriva Inundaţiilor din SUA.

Analiştii de la UBS au declarat că urmările uraganului Ida vor afecta cel mai mult profiturile pe acţiune ale Swiss Re şi Lancashire, cu 32% şi, respectiv cu 30%, în timp ce Hannover Re  şi liderul industriei de reasigurări München Re ar fi cel mai puţin afectate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.