Fondurile de pensii private (Pilon II şi Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, la finalul lunii martie a acestui an, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior, arată datele publicate marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Piaţa pensiilor private a fost cel mai puţin afectată de pandemia COVID-19, având în vedere politica de economisire şi de investire pe termen lung. Pe parcursul timpului au existat episoade de volatilitate care au marcat fondurile de pensii private, însă activele acestora au înregistrat, per ansamblu, creşteri de la perioadă la perioadă. La finalul lunii martie a anului 2021, fondurile de pensii private (Pilon II şi Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 7,9%”, arată datele ASF.

Ponderea investiţiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârşitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investiţional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% erau investiţii în acţiuni.

”Fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II (ianuarie-martie 2021): valoarea totală a activelor - 80,24 miliarde lei; valoarea activelor nete - 80,19 miliarde lei; numărul participanţilor - 7,68 milioane persoane; contribuţia medie a participanţilor - 197 lei/participant; contribuţiile virate în sistemul de pensii administrate privat - 2,42 miliarde lei; rata medie ponderată de rentabilitate - 6,10%”, arată datele ASF.

Valoarea medie a activului unui participant este 10.670 lei. Plăţile activului personal net către participanţi au fost de circa 64 milioane lei pentru 3.991 participanţi şi beneficiari.

În ceea ce priveşte fondurile de pensii facultative – Pilonul III (ianuarie-martie 2021), valoarea totală a activelor nete este de 3,10 miliarde lei; numărul de participanţi înregistraţi în sistemul pensiilor facultative - 534.760 persoane; contribuţia medie - 145 lei/participant; contribuţiile virate în sistemul de pensii facultative - 92 milioane lei; rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat - 9,09%; rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu - 7,79%.

Valoarea medie a unui cont este de 5.797 lei

Plăţile activului personal net către participanţi au fost de aproximativ 27 milioane lei pentru 2.587 participanţi şi beneficiari.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.