Grupul saudit Aramco a stabilit un preţ al listării care implică o evaluare a gigantului producător de petrol de 1.600-1.700 de miliarde de dolari, sub valoarea de 2.000 de miliarde de dolari dorită de prinţul moştenitor, dar care ar putea fi totuşi cea mai mare ofertă iniţială din lume, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aramco a anunţat duminică că intenţionează să vândă 1,5% din acţiuni, respectiv circa 3 miliarde de titluri, la un preţ indicativ de 30 de riali (8 dolari) – 32 de riali, evaluând oferta publică până la 96 de miliarde de riali (25,5 miliarde dolari), la nivelul superior al intervalului preconizat.

La nivelul superior al preţului, oferta publică ar putea depăşi suma record de 25 de miliarde de dolari atrasă de grupul de comerţ electronic Alibaba la debutul bursier de la New York, din 2014.

Listarea Aramco se află în centrul strategiei prinţului moştenitor Mohammed bin Salman de a diversifica economia Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume.

Aramco nu intenţionează să îşi promoveze oferta publică în străinătate, au declarat trei persoane apropiate situaţiei.

”Acest lucru va exercita presiuni asupra băncilor locale şi regionale”, a declarat una dintre persoane.

O altă sursă a spus că majoritatea investitorilor vor participa ca investitori străini calificaţi, la tranzacţia saudită.

Aramco a lansat oferta publică iniţială pe 3 noiembrie, după mai multe amânări.

Investitorii internaţionali încă încearcă să decidă care este valoarea reală a companiei.

Analiştii băncilor care lucrează pe bursa din Riad au estimat un interval lanrg de evaluare a Aramco, cuprins între 1.200 şi 2.300 de miliarde de dolari.

Pe de o parte, Aramco este cea mai profitabilă companie din lume, cu dividende planificate de 75 de miliarde de dolari pentru anul viitor, de peste cinci ori mai mari decât cele ale Apple, care este cea mai mare companie inclusă în indicele S&P 500.

Pe de altă parte, depinde de estimarea preţului petrolului, într-o perioadă în care cererea este aşteptată să scadă din 2025, pe măsură ce vor fi adoptate măsuri de reducere a emisiilor cu efect de seră şi va creşte utlizarea automobilelor electrice.

La acestea se adaugă riscurile politice, guvernul saudit urmând să controleze în continuare Aramco, precum şi riscurile de securitate, scoase în evidenţă de atacurile împotriva instalaţiilor petroliere ale companiei, din 14 septembrie, care au redus pentru scurt timp producţia la jumătate. Un alt factor este impactul asupra reputaţiei prinţului moştenitor avut de asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, anul trecut.

Investitorii persoane fizice vor avea timp până pe 28 noiembrie să participe la oferta publică, iar investitorii instituţionali până pe 4 decembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.