Arabia Saudită, Rusia şi alţi producătorii de petrol aliaţi vor accepta reducerea producţiei de petrol doar dacă Statele Unite şi alte ţări se vor alătura măsurilor de susţinere a preţurilor ţiţeiului care au scăzut puternic din cauza crizei coronavirusului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate acestea, Departamentul american al Energiei a subliniat marţi, într-un comunicat, că producţia de petrol din SUA este deja în scădere, fără să fie nevoie de o măsură a guvernului, remarca fiind conformă cu strategia Casei Albe de a nu interveni pe pieţele private. Declinul respectiv va fi însă unul lent, pe parcursul următorilor doi ani.

Cererea de petrol la nivel mondial a scăzut cu până la 30%, respectiv cu circa 30 de milioane de barili pe zi, în urma măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care au redus necesarul de carburanţi pentru avioane, de benzină şi de motorină.

Franţa a raportat marţi o scădere de 80% a utilizării benzinei.

Arabia Saudită, Rusia şi alţi membri ai aşa-numitului grup OPEC+ şi-au exprimat disponibilitatea de a reveni la masa negocierilor, dar şi-au condiţionat răspunsul de măsurile Statelor Unite şi alte unor alte ţări care nu sunt membre ale OPEC.

”Înainte să aibă loc o întâlnire între statele OPEC şi state din afara OPEC, trebuie să existe un acord referitor la producţie din partea oricărei ţări care va reduce producţia”, a scris marţi pe twitter ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, adăugând că Statele Unite şi Canada trebuie să aibă un rol în stabilirea reducerilor de producţie.

OPEC+ urmează să organizeze o videoconferinţă joi, la ora 14:00 GMT (17:00 ora României), după ce preşedintele american Donald Trump a declarat săptămâna trecută să Riadul şi Moscova au convenit să reducă producţia cu o cantitate fără precedent de 10-15 milioane de barili pe zi, respectiv 10%-15% din livrările globale, fără să se angajeze că vor avea loc măsuri şi în Statele Unite.

”Referitor la informaţiile din presă potrivit cărora OPEC+ va cere Statelor Unite să facă reduceri pentru a se ajunge la un acord:” Raportul de astăzi al Administraţiei pentru informaţii în Domeniul Energiei demonstrează că deja sunt proiectate reduceri de 2 milioane de barili de petrol pe zi, fără nicio intervenţie a guvernului federal”, a arătat Departamentul pentru Energie.

Niciun acord nu a fost încă oficializat. Riadul şi Moscova încearcă să depăşească nemulţumirile provocate de discuţiile din luna martie, când discuţiile pentru extinderea acordului de reducere a livrărilor de petrol a eşuat. De atunci, Arabia Saudită a inundat piaţa cu petrol.

Petrolul Brent, de referinţă la bursa din Londra, a fost tranzacţionat marţi în jurul nivelului de 33 de dolari pe baril, care este de circa jumătate faţă de preţul de la sfârşitul anului 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.