Aproximativ 1,3 miliarde de cartuşe de imprimantă sunt utilizate anual în întreaga lume, dar mai puţin de 30% dintre acestea sunt reciclate corespunzător, arată datele Asociaţiei Respo DEEE, care precizează că un cartuş de imprimantă aruncat la gunoi de descompune în 1.000 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Aproximativ 1,3 miliarde de cartuşe de imprimantă sunt utilizate anual în întreaga lume, dar mai puţin de 30% dintre acestea sunt reciclate corespunzător. Dacă s-ar pune cap la cap cartuşele de imprimantă folosite în fiecare an, ele ar înconjura Pământul de două ori. Doar în Europa, aproximativ 60 de milioane de cartuşe de imprimantă pa bază de toner sunt vândute în fiecare an. Dacă vorbim despre cartuşele cu cerneală, numărul depăşeşte 300 de milioane anual", precizează asociaţia.

În Marea Britanie, până la 45 de milioane de cartuşe de imprimantă sunt aruncate anual la coşul de gunoi, ajungând astfel să polueze mediul.

În Australia, 34 de cartuşe de imprimantă sunt aruncate la gunoi în fiecare minut, ceea ce înseamnă aproximativ 18 milioane pe an.

Un cartuş de imprimantă laser are nevoie de până la 450 de ani pentru a se descompune. În acelaşi timp, descompunerea materialelor, precum plasticul industrial, folosite la realizarea acestora, poate dura mai bine de 1.000 de ani. 

Prin reciclarea corectă a 1.000 de cartuşe s-ar salva 200 de kilograme de plastic, 150 de kilograme fier, 50 kilograme aluminiu şi 5.000 de litri de petrol. 

Pentru fabricarea fiecărui cartuş de toner nou se consumă aproximativ 4 litri de ţiţei. Reciclarea cartuşelor vechi poate astfel duce la economisirea a milioane de litri de ţiţei pe an.

Conform ETIRA.ORG, în România se aruncă 1 cartuş/ secundă, iar fiecare român listează la imprimantă cel puţin 2 pagini pe zi. Astfel, în ţara noastră se aruncă într-un singur an nu mai puţin de 40 de milioane de cartuşe. 

Adunate, lungimea cartuşelor consumate într-un an însumează nu mai puţin de 4750 de kilometri, adica o dată şi jumătate suprafaţa României (3.200 de kilometri). În 9 ani, lungimea cartuşelor consumate în Romania ar putea face înconjurul Pământului şi ar ajunge astfel la 40.000 de kilometri.

Cartuşele de imprimantă sunt deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) si trebuie să fie tratate corespunzător. Cea mai mare problemă a momentului actual este dată de amestecarea acestora cu deşeurile menajere.

"Foarte mulţi oameni procedează greşit cu cartuşele de imprimantă folosite, aruncându-le la gunoi sau în mediul înconjurător, în loc să le sorteze şi să le ofere spre reciclare. Aceste consumabile conţin metale şi alte tipuri de componenţi chimici care poluează pământul şi apa, şi nici nu pot fi depozitate în gropile de gunoi obişnuite, deoarece emană substanţe chimice periculoase. Soluţia este ca populaţia să fie informată corect şi să deprindă un comportament responsabil, astfel încât să limităm pe cât posibil poluarea naturii, dar şi risipa de componente ce pot fi reciclate şi folosite pentru producţia altor produse, reducând necesitatea de a exploata planeta pentru noi resurse”, declară Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.

Cartuşele de imprimantă conţin plastic, metal, spumă, cerneală şi toner, componente care nu pot fi separate cu uşurinţă. Din acest motiv, este important ca acestea să ajungă în centrele de reciclare, unde sunt sortate corect, iar materialele din care sunt realizate pot fi refolosite pentru producerea altor cartuşe noi, reducând astfel exploatarea de noi resurse naturale.

Un cartuş de imprimantă aruncat la gunoi de descompune în 1.000 de ani.  Prin componentele chimice pe care le conţin, cartuşele de imprimantă contaminează solul, apa freatică, izvoarele sau râurile cu componenţi chimici periculoşi. În plus, nu se susţine economia circulară prin refolosirea materialelor din care sunt realizate

După ce ajung în centrele de reciclare, cartuşele sunt dezasamblate şi împărţite în materiale precum oţel, aluminiu, plastic curat sau contaminat, toner rezidual şi cerneală. Toate acestea reprezintă materii prime pentru obţinerea de noi produse, încurajându-se astfel economia circulară.

  “Majoritatea cartuşelor de imprimantă pot fi reumplute de 5-7 ori înainte de a ajunge la sfârşitul duratei lor de viaţă. Aşadar, chiar şi înainte de a le da spre reciclare, putem proteja mediul refolosind cartuşele prin reumplere atât timp cât este posibil. Cartuşele pentru imprimantele laser pot fi reumplute de până la 4 ori. Unele companii mizează pe remanufacturare. Asta înseamnă că iau cartuşele din plastic, le dezasamblează, le curăţă şi le reconstruiesc, le reumplu şi le vând ca noi. Aproximativ 25% dintre cartuşele pe bază de toner sunt remanufacturate anual, iar la cere pe bază de cerneală vorbim de o cifră de doar 15%”,  declară Cristian Pocol.

Pentru a preveni aruncarea la gunoi a cartuşelor de imprimantă, Asociaţia Respo DEEE a dezvoltat o serie de cutii specifice ce pot fi amplasate în proximitatea fiecărei imprimante şi un sistem complet de colectare şi transport a lor către o locaţie specială pentru tratarea corespunzătoare. Cutiile pot fi comandate gratuit de pe site-ul asociaţiei, iar după umplere acestea se pot duce la cel mai apropiat centru de colectare, ori se poate suna la numărul de telefon inscripţionat pe cutie, iar reprezentanţii Respo vor trimite un colector pentru a ridica gratuit cutia şi a o transporta spre centrul de reciclare.

Asociaţia are, în prezent, 200 de contracte cu producători şi importatori de echipamente electrice şi electronice. Prin aceste parteneriate, asociaţia preia responsabilitatea legală a acestor producători în gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, asociaţia devenind astfel unul din principalii jucători pe piaţa de colectare.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.