Apple, YouTube, Facebook şi Spotify au eliminat de pe platformele lor podcasturi şi canale ale lui Alex Jones, autor al unor teorii ale conspiraţiei, anunţând luni că proprietarul platformei media Infowars a încălcat standardele comunităţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile sunt cele mai ample acţiuni adoptate până acum de companiile de internet, care anterior au suspendat sau eliminat o parte din conţinutul produs de Infowars.

De la fondarea Infowars în 1999, Jones a atras o audienţă vastă. Între teoriile pe care le-a promovat este cea potrivit căreia atacurile care au avut loc în New York şi Washington pe 11 septembrie 2001 au fost organizate de guvernul american.

Facebook a anunţat că a eliminat paginile lui Alex Jones din cauza ”glorificării violenţei, care încalcă politicile referitoare la violenţa grafică şi care folosesc un limbaj dezumanizant pentru a descrie persoane care sunt transsexuali, musulmani şi imigranţi şi care încalcă politicile noastre referitoare la limbajul care transmite ură”.

Aplicaţia Infowars rămâne disponibilă în magazinele de aplicaţii ale Apple şi Google Play, în timp ce Twitter a anunţat că în prezent conturile Infowars nu încalcă regulile sale.

Alphabet şi Apple nu au răspuns imediat de ce aplicaţia Infowars mai este disponibilă pe platformele lor.

Editorul Infowars Paul Joseph Watson a afirmat printr-un tweet că eliminarea conţinutului este o cenzură şi are rolul să ajute democraţii în alegerile pentru Congres care vor avea loc în noiembrie.

“Infowars este creditată să fi avut un rol major în alegerea preşedintelui Donald Trump. Prin interzicerea Infowars, marile companii de tehnologie se implică în alegeri cu doar trei luni înainte de scrutinul crucial de la jumătatea mandatului”, a scris Watson pe site-ul Infowars.

Nici Jones şi niciun reprezentant al Infowars nu au fost disponibili pentru comentarii suplimentare. Niciuna dintre companiile care au blocat conţinutul nu au comentat dacă şi-au coordonat acţiunile.

Alex Jones Channel a afişat luni pe YouTube un banner în care afirmă că acest cont a fost interzis pentru că încalcă regulile comunităţii, iar un purtător de cuvânt al YouTube a adăugat prin email că încălcarea repetată a politicilor, cum sunt cele care interzic discursul care instigă la ură şi hărţuirea, au dus la blocarea conturilor.

Apple a şters cea mai mare parte a podcasturilor Infowars, iar un purtător de cuvânt a spus într-un comunicat că Apple ”nu tolerează discursul urii” şi că publică reguli pe care dezvoltatorii şi publisherii trebuie să le respecte.

“Podcasturile care încalcă aceste recomandări sunt eliminate din directorul nostru, iar acestea nu mai pot fi căutate şi nu mai sunt disponibile pentru descărcare sau streaming. Credem în reprezentarea unei game largi de opinii, atâta timp cât oamenii îi respectă pe cei cu opinii diferite”, se arată într-un comunicat al Apple.

Un singur program oferit de Infowars, “RealNews with David Knight,” mai rămăsese luni pe platformele pentru podcasturi ale Apple. BuzzFeed a relatat că Apple a eliminat biblioteca pentru cinci din cele şase podcasturi Infowars ale lui Jones, inclusiv show-urile “War Room” şi “The Alex Jones Show.”

Twitter a anunţat într-un email că postările de pe alte site-uri desori nu sunt publicate şi pe Twitter şi că tweet-urile Infowars sunt criticate deseori de cître oameni. Compania a adăugat că dacă Infowars va încălca în viitor regulile Twitter, atunci va lua măsuri.

Compania de muzică şi podcasturi Spotify a anunţat luni că a eliminat toate programele Infowars de pe platforma sa, după ce săptămâna trecută eliminase unele dintre acestea.

Un reprezentant al companiei a spus că Spotify a luat în serios informaţiile referitoare la conţinutul care propagă ură.

”Din cauza încălcărilor repetare ale politicilor Spotify referitoare la conţinutul interzis, The Alex Jones Show a pierdut accesul la platforma Spotify”, a spus reprezentantul companiei.

La sfârşitul lunii iulie, Facebook a suspendat contul personal al lui Jones, pentru o perioadă de 30 de zile, din cauza discursului agresiv, care instigă la ură.

Jones a promovat şi o teorie conform căreia masacrul care a avut loc în 2012 la şcoala Sandy Hook a fost organizat de forţe de stânga pentru a impune controlul armelor. În urma atacului efectuat de un tânăr în vârstă de 20 de ani, şi-au pierdut viaţa 26 de copii şi adulţi.

Jones a fost dat în judecată în Texas de doi părinţi ai victimelor atacului de la Sandy Hook, care îi cer cel puţin 1 milon de dolari, aceştia afirmând că au fost hărţuiţi din cauza programelor acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.