Apple, Google, Amazon şi alte companii susţin Microsoft într-un proces cu guvernul SUA referitor la accesul autorităţilor la e-mailurile clienţilor, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Microsoft şi susţinătorii săi argumentează că miza este însuşi viitorul comunicaţiilor mobile şi al serviciilor cloud, dacă clienţii nu vor avea încredere că datele lor vor rămâne private.

Un grup de 11 companii de tehnologie, între care Google, au susţinut vineri, într-un document depus în justiţie, că legislaţia federală care permite cercetarea e-mailurilor ”merge dincolo de orice limită necesară”, încălcând drepturile fundamentale ale utilizatorilor.

”Dreptul guvernului de a se angaja în percheziţionarea locuinţelor şi altor bunuri tangibile este limitată practic şi legal. Dar legea permite ca guvernul să cerceteze datele personale stocate în sistem cloud chiar şi fără să informeze proprietarul unui cont că datele sunt verificate”, se arată în documentul depus de companii.

Între companiile care susţin Microsoft se află şi Delta Air Lines şi BP America, alături de Camera de Comerţ a SUA, toate  afirmând că beneficiile sistemului cloud computing nu se vor materializa dacă dreptul la viaţa privată nu va fi protejat de supravegherea guvernului.

Alte companii care vor să se alăture acţiunii sunt şi unele care sunt cliente ale Microsoft, precum Eli Lilly şi GlaxoSmithKline Plc. Twitter şi-a exprimat la rândul ei intenţia de a participa.

Departamentul de Justiţie, procurorul general Loretta Lynch şi susţinători ai acestora au apărat cercetarea e-mailurilor, afirmând că au nevoie de instrumente digitale pentru a combate infractorii tot mai sofisticaţi şi teroriştii care se pricep la folosirea tehnologiei pentru comunicare şi ascunderea urmelor.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie, Mark Abueg, nu a răspuns apelurilor pentru comentarii legate de sprijinul de care beneficiază Microsoft sau dacă guvernul se aşteptă la rândul său la sprijin.

Guvernul a răspuns în iulie că Miscrosoft nu are autoritatea de a cere judecarea constituţionalităţii cercetării şi confiscării datelor clienţilor.

În documentul depus de Apple se arată că frecvenţa şi volumul utilizării de către autorităţi a cererilor de acces la datele clienţilor sunt o practică nelimitată. În 2016, Apple a primit aproape 600 de cereri de acces la datele unor utilizatori, a arătat compania.

Fox News Network, Associated Press şi alte 27 de organizaţii de presă au solicitat vineri, într-o cerere separată, să se alăture cazului, afirmând că interzicerea informării clienţilor despre mandatele de cercetare a e-mailurilor utilizatorilor încalcă libertatea de exprimare.

American Civil Liberties Union, împreună cu alte asociaţii, cum este Electronic Frontier Foundation, cer la rândul lor să depună declaraţii de sprijin pentru Microsoft.

Microsoft contestă de peste doi ani accesul guvernului la datele private ale clienţilor. Compania acuză că într-o perioadă de 18 luni, până în aprilie, a primit peste 5.600 de solicitări din partea guvernului pentru acces la date ale unor clienţi, dintre care 2.600 însoţite de ordine de interzicere a informării acestora despre cercetările care au loc.

Între susţinătorii Microsoft se mai află patru foşti procurori din statul Washington şi un fost agent special, însărcinat cu biroul FBI din Seattle.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.