După mai multe luni de la o decizie a autorităţilor olandeze şi nu înainte de a plăti 10 amenzi pentru nerespectarea acesteia, Apple a făcut modificările necesare în privinţa plăţii în aplicaţii prin intermediul serviciilor terţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În decembrie 2021, Autoritatea pentru Consumatori şi Pieţe din Olanda anunţa, în urma unei plângeri făcute de Match Group, că Apple trebuie să faciliteze plăţile prin sisteme terţe pentru aplicaţiile matrimoniale.

Apple a făcut unele modificări în acest sens în decursul ultimilor luni, însă, acestea nu au mulţumit autorităţile olandeze, astfel că gigantul american a fost amendat, în total, cu 50 de milioane de euro.

Acum, la şapte luni de la decizie, compania americană face, în sfârşit, modificările conforme deciziei.

În primul rând, este modificat comisionul plătit în cazul folosirii sistemelor terţe de plată. În loc de 27%, cât vroia Apple iniţial, acesta va fi mai mic cu 3% decât comisionul standard. Asta înseamnă că procentul oprit de Apple va fi 27% sau 12%, în funcţie de încadrarea dezvoltatorilor.

În al doilea rând, Apple a renunţat la anumite cerinţe foarte riguroase. Pe de o parte s-a renunţat la clauza prin care serviciile terţe de plăţi trebuiau să fie disponibile în 99,9% din timp şi să ofere un timp de răspuns de 300 de milisecunde.

Pe de altă parte, dezvoltatorii nu mai sunt obligaţi să aleagă între un sistem de plată terţ în aplicaţie şi un link către un sistem extern de plată - le pot folosi acum pe amândouă. De asemenea, în al doilea caz dezvoltatorii pot afişa acum valoarea plăţii în ecranul cu link-ul, ceea ce Apple interzicea până acum.

În fine, Apple a modificat limbajul folosit în mesajele pe care le afişează utilizatorilor atunci când acestora li se prezintă opţiunea plăţii cu un sistem terţ. Dacă până acum mesajele erau menite să sperie utilizatorii şi să-i ghideze către sistemul de plată Apple, acum limbajul este unul neutru şi obiectiv.

Întreaga aventură a Apple în Olanda este de urmărit cu interes, pentru că arată la ce se pot aştepta utilizatorii şi dezvoltatorii atunci când reglementări similare vor viza Apple şi în alte regiuni.

Este doar o chestiune de timp până când reglementări similare vor fi impuse în Europa şi Statele Unite, iar ceea ce s-a întâmplat în Olanda poate fi un preambul atât pentru autorităţi, cât şi pentru Apple.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.