Apple a declarat luni că va întrerupe vânzările de ceasuri inteligente Seria 9 şi Ultra 2 în Statele Unite, începând din această săptămână, deoarece se ocupă de o dispută privind brevetele legate de tehnologia care permite funcţia de măsurare a oxigenului din sânge pe dispozitive, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura vine după un ordin din octombrie din partea Comisiei pentru Comerţ Internaţional (ITC) din SUA, care ar putea împiedica Apple să-şi importe ceasurile Apple, după ce a constatat că dispozitivele încalcă drepturile de brevet ale companiei de tehnologie medicală Masimo.

Acţiunile Apple au scăzut cu 1,4% după aceste ştiri.

Decizia este în curs de revizuire de către preşedintele Joe Biden până pe 25 decembrie, dar Apple a spus că ia măsuri preventive pentru a se conforma în cazul în care hotărârea rămâne.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Compania a declarat că va întrerupe vânzările de ceasuri de pe site-ul său web începând cu 21 decembrie şi din locaţiile de vânzare cu amănuntul Apple după 24 decembrie.

Alte modele care nu conţin senzorul privind oxigenul din sânge nu sunt afectate de dispută.

Ryan Reith, vicepreşedinte de program pentru eforturile de urmărire a dispozitivelor mobile ale companiei de cercetare IDC, a declarat că vânzările de ceasuri Apple de sărbători din SUA nu vor avea de suferit şi că impactul total al hotărârii, dacă va fi valabilă, va avea loc în ianuarie şi februarie, de obicei unele dintre cele mai lente luni de vânzări ale Apple în SUA.

”Apple are o mulţime de inventar pentru Watch 8 şi SE, aşa că vor avea produse disponibile în acest timp”, a spus Reith.

”Implicaţia mai mare este dacă Apple poate utiliza sau nu tehnologia senzorului de oxigen din sânge care este în discuţie pe dispozitivele viitoare sau dacă va trebui să ajungă la o înţelegere sau să vină cu o nouă soluţie”.

Apple deţine aproximativ un sfert din piaţa globală de ceasuri inteligente, potrivit Counterpoint Research - o cotă care tinde să crească la mai mult de o treime în al patrulea trimestru în timpul sezonului de vânzări de sărbători din SUA şi Europa.

Atât ceasurile Seria 9, cât şi Ultra 2 vor rămâne disponibile pentru cumpărare în afara Statelor Unite, inclusiv în timpul sezonului Anului Nou Lunar din Asia.

Apple a spus că consideră constatarea ITC ca fiind eronată, ar trebui să fie anulată şi că intenţionează să facă recurs împotriva deciziei la Circuitul Federal.

Masimo a acuzat Apple că i-a angajat lucrătorii, că i-a furat tehnologia de pulsoximetrie şi că a încorporat-o în popularul Apple Watch.

Un proces cu juriu pe acuzaţiile lui Masimo la tribunalul federal din California s-a încheiat cu un proces anulat, în mai.

Apple a dat în judecată separat Masimo, pentru încălcarea brevetelor, într-o instanţă federală din Delaware, şi a numit acţiunile din justiţie ale Masimo ”o manevră de a deschide calea” pentru propriul său smartwatch concurent.

O administraţie prezidenţială nu a respins prin veto o hotărâre a ITC din 2013, când administraţia preşedintelui Barack Obama a anulat interdicţia de import a iPhone-urilor şi iPad-urilor Apple într-o dispută privind brevetele cu Samsung.

În februarie, administraţia Biden a ales să nu respingă prin veto o interdicţie separată a importului de Apple Watch-uri, pe baza unei plângeri de încălcare a brevetelor din partea companiei de tehnologie medicală AliveCor.

ITC a suspendat interdicţia din alte motive.

Afacerile Apple cu articole vestimentare, pentru casă şi accesorii, care include Apple Watch, căşti AirPods şi alte produse, a generat venituri de 8,28 miliarde de dolari în trimestrul al treilea al anului 2023, potrivit unui raport al companiei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.