Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că vineri a fost stins un alt focar de pestă porcină africană (PPA), confirmat de la începutul lunii iulie a acestui an într-o gospodărie din localitatea Sărăuad, judeţul Satu Mare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Absenţa virusului bolii a fost demonstrată de L.S.V.S.A. Satu Mare, prin rezultatele de laborator negative, efectuate pe cele 1.581 de probe recoltate de la porcii din zona de protecţie şi din zona de supraveghere (pe o rază de 10 kilometri)”, precizează reprezentanţii ANSVSA, într-un comunicat.

În zonele cu risc major din localitatea Sărăuad au fost făcute dezinfecţii riguroase şi a fost interzis accesul persoanelor în gospodăriile din localitate.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Satu Mare sau oricărei autorităţi locale, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie, mai spune ANSVSA.

Virusul pestei porcine a fost confirmat în 156 de localităţi din zece judeţe, unde s-au înregistrat 725 de focare, arăta cel mai recent bilanţ anunţat miercuri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Instituţia preciza că au fost sacrificate aproape 120.000 de animale din gospodăriile oamenilor şi din opt ferme, iar cele mai mari probleme sunt în sud-estul ţării, unde sunt afectate şapte judeţe.

Conform unui comunicat de presă al ANSVSA, în nord-vestul ţării pesta porcină africană afectează trei judeţe - Satu Mare, Sălaj şi Bihor -, virusul fiind confirmat în 14 localităţi, unde au fost ucişi 1.382 de porci domestici şi au fost afectaţi 14 porci mistreţi. În zona de sud-est a ţării, boala a fost confirmată în 142 de localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. Au fost ucişi 46.286 de porci domestici din gospodăriile populaţiei, iar în opt exploataţii comerciale de mare capacitate până miercuri au fost ucişi 70.036 de porci.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.