Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis să reducă, în medie, cu 3% preţul pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienţii casnici din România de la 1 iulie, decizia fiind luată imediat după ce guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să suspende calendarul de liberalizare a preţului gazelor naturale pentru populaţie până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu îngheţarea preţurilor în următoarele nouă luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decizia guvernului îngheaţă preţul reglementat al preţurilor gazelor naturale din producţia internă la nivelul de 60 lei/MWh, deţi calendarul de liberalizare prevedea o creştere până la 66 leii/MWh.

Populaţia primeşte, în prezent, doar gaze din producţia internă, potrivit unor reglementări aprobate anterior de ANRE. 

“Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, tot pentru această perioadă, o scădere medie de 3% a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, medie calculată în funcţie de ponderea pe piaţa a fiecărui operator licenţiat", a anunţat joi ANRE, într-un comunicat. 

Decizia ar urma să aibă ca efect o uşoară reducere a facturilor efective plătite de către populaţie. 

Prin deciziile din ultimele zile, autorităţile au suspendat, în perioada 1 iulie 2016 - 31 martie 2017, prevederile Hotărârii Guvernului nr. 488/ 2015, privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică.

Măsura îngheţării preţului pentru populaţiea fost propusă de către ANRE.

Potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor naturale, preţul gazelor din producţia internă ar trebui să crească de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei lei/MWh, în timp ce ANRE estimează că gazele din import ar putea costa 63 lei/MWh în perioada 1 iulie - 1 octombrie.

ANRE a trimis către Ministerul Energiei o adresa înregistrată în data de 10 iunie, dar prin care doar a prezentat o analiză a preţurilor la gaze naturale din producţia internă, a preţurilor ponderate din import şi a preţurilor gazelor din principalele hub-uri europene.

Şeeful ANRE a declarat luna aceasta că preţul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, faţă de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăşi 50%.

Liberalizarea preţurilor la energie s-a făcut treptat în ultimii ani, pentru a-i proteja pe consumatorii casnici de preţul mai ridicat de pe piaţa liberă. Însă în ultimul an, preţurile din piaţa liberă au scăzut mult mai mult decât se estima.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.