Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri modificarea condiţiilor şi regulilor de utilizare a sistemului naţional de transport al gazelor naturale din România aprobate prin Ordinul ANRE nr. 16/2013, în sensul alinierii acestora la prevederile reglementărilor europene în domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Modificările vizează stimularea tranzacţionării de produse standardizate pe termen scurt, potrivit ANRE.

”Modificările aprobate astăzi (miercuri, 13 iunie, n.r.) vizează, în principal, stimularea tranzacţionării de produse standardizate pe termen scurt în cadrul pieţelor centralizate din România, atât la nivelul utilizatorilor reţelei – pentru echilibrarea comercială a propriilor portofolii surse-consumuri, cât şi la nivelul operatorului sistemului de transport – pentru echilibrarea fizică a SNT, definirea preţului mediu ponderat şi a preţurilor marginale utilizate de operatorul sistemului de transport pentru decontarea dezechilibrelor înregistrate de participanţii la piaţa de gaze naturale, precum şi stabilirea ordinii de prioritate aplicabilă la determinarea în funcţie de nivelul şi existenţa tranzacţiilor ce se desfăşoară în perioadele relevante”, a informat autoritatea.

Scopul modificărilor aprobate de comitetul de reglementare este acela de a crea o referinţă de preţ pentru gazele naturale care să fie bazată pe cerere şi ofertă, potrivit ANRE.

În plus, această referinţă de preţ ar urma să conducă la stabilirea de preţuri corecte la clienţii finali şi de a determina participanţii la piaţă să-şi prognozeze corect producţia/consumul în vederea reducerii dezechilibrelor finale, în scopul asigurarii echilibrării sistemului naţional de transport al gazelor naturale, creşterii siguranţei SNT şi continuităţii alimentării cu gaze naturale, spun oficialii ANRE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.