Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de către Digi România SA şi Vodafone România SA pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate în contextul preluării Telekom România Mobile Communications SA. Angajamentele propuse de cele două companii, Digi şi Vodafone, urmăresc printre altele îmbunătăţirea calităţii serviciilor de date mobile pentru clienţi. Propunerile Digi prevăd creşterea vitezei medii de transfer a datelor mobile la nivelul întregii reţele, prin realizarea de investiţii. De asemenea, Digi se angajează să menţină contractele pre-paid şi preţurile prevăzute.
”Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de către Digi România SA şi Vodafone România SA pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale identificate în contextul preluării Telekom România Mobile Communications SA. Angajamentele propuse de cele două companii, Digi şi Vodafone, urmăresc printre altele îmbunătăţirea calităţii serviciilor de date mobile pentru clienţi”, informează autoritatea de concurenţă.
Astfel, propunerile Digi prevăd creşterea vitezei medii de transfer a datelor mobile la nivelul întregii reţele, prin realizarea de investiţii, precum şi utilizarea şi dezvoltarea resursele de spectru dobândite în urma tranzacţiei, pe toată perioada până la expirarea licenţelor de utilizare a acestora, respectiv până în aprilie 2029.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Vodafone se angajează să îmbunătăţească calitatea serviciului de date mobile pentru clienţii Vodafone şi Telekom, prin integrarea celor două reţele, cu o capacitate şi acoperire sporite şi prin utilizarea resurselor de spectru.
Referitor la accesul Orange la serviciile de colocare pe site-urile de telecomunicaţii mobile, atât Digi, cât şi Vodafone se angajează să menţină accesul companiei la acestea.
În ceea ce priveşte ofertele de acces pentru operatorii virtuali mobili (MVNO), Digi ar urma să publice pe pagina sa de web oferta îmbunătăţită privind accesul acestora la reţeaua de comunicaţii mobile a Digi, iar Vodafone se angajează să asigure accesul MVNO la reţeaua Telekom pe baza condiţiilor stipulate în licenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Angajamentele propuse de Vodafone mai prevăd şi asigurarea accesului Veridian Systems SRL la reţeaua Telekom pentru servicii de acces MVNO şi menţinerea condiţiilor tarifare aplicabile clienţilor machine-to-machine (M2M).
De asemenea, Digi se angajează să menţină contractele pre-paid şi preţurile prevăzute în acestea.
Propunerile de angajamente au fost formulate de Digi şi Vodafone pentru a înlătura îngrijorările concurenţiale ale Consiliului Concurenţei în contextul tranzacţiilor prin care Vodafone România S.A. intenţionează să preia Telekom Romania Mobile Communications S.A., iar Digi România S.A. ar prelua anumite active ale aceleiaşi companii (drepturile de utilizare a unor frecvenţe radio, o parte din turnurile, infrastructura şi echipamentele acestora, precum şi întreaga activitate de furnizare de servicii de telefonie mobilă prepaid).
Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurenţă vizează, printre altele, condiţiile de preţ, impactul asupra calităţii anumitor servicii oferite clienţilor şi utilizarea resurselor de spectru.
Angajamentele propuse de cele două companii pot fi consultate pe site-ul autorităţii de concurenţă.
După ce analizează observaţiile primite, Consiliul Concurenţei poate solicita modificarea propunerilor de angajamente şi/sau poate decide acceptarea sau respingerea acestora.
Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate să trimită, până la data de 2 iunie 2025, observaţii cu privire la angajamentele propuse de Digi şi/sau Vodafone.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.