Utilizatorii de internet au descărcat date prin intermediul internetului fix, în primele şase luni ale acestui an, cu o viteză medie de 109,1 Mbps, mai mare cu 45,3% faţă de media înregistrată în primele şase luni ale anului trecut, în condiţiile în care vitezele medii pentru conexiunile wireless sunt de trei ori mai mici decât cele pentru conexiunile cu fir, a anunţat luni Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ANCOM realizeaza trimestrial, prin intermediul aplicaţiei Netograf.ro, statistici privind calitatea serviciului de internet fix şi mobil în România, printre care şi vitezele medii de descarcare a datelor.

În cazul internetului fix, au fost înregistrate viteze medii de descărcare de 180 Mbps pentru conexiunile prin fir, respectiv 60 Mbps pentru conexiunile de tip wireless.

”Vitezele medii pentru conexiunile de tip wireless sunt de aproximativ trei ori mai mici decât cele pentru conexiunile de tip fir, din cauza capacităţii limitate de transmisie a routerelor wireless, oferind de regulă viteze nominale de maximum 300 Mbps. În plus, în cazul transmisiunilor de tip Wi-Fi, viteza este influenţată negativ de distanţa faţă de emiţătorul/routerul wireless şi de existenţa unor obstacole între terminal şi emiţător”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte descărcarea de date prin intermediul dispozitivelor mobile, a existat o scădere de 27,9% faţă de primele şase luni ale anului trecut, până la 19,99 Mbps.

”În paralel, viteza medie de download date internet mobil a scăzut cu 28%, de la 27,72 Mbps la 19,99 Mbps, pe fondul creşterii numărului de teste realizate de utilizatori pe acest segment şi traficului de date efectuat prin intermediul reţelelor mobile”, se arată în raport.

Statisticile pentru internet fix şi mobil în primul semestru al anului 2017 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de aproximativ 135.000 de teste valide efectuate de utilizatorii de internet din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.