În prima jumătate a acestui an, traficul de internet realizat prin intermediul reţelelor mobile s-a dublat faţă de prima jumătate a anului 2016, de la 71.000 TB la 145.000 TB, conform celui mai recent raport de date statistice al ANCOM privind piaţa de comunicaţii electronice din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Aşa cum era de aşteptat, consumul mediu lunar de internet mobil pe fiecare conexiune a depăşit 1 GB, crescând de la 0,63 GB, cât se înregistra în primul semestru al anului 2016, la 1,20 GB în prima jumătate a acestui an”, a declarat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Datele prelucrate de autoritate arată că, în România, numărul total de conexiuni la internet mobil de bandă largă era de 16,6 milioane la mijlocul anului 2017, în creştere anuală cu 13%, iar rata de penetrare a internetului mobil la nivel de populaţie a ajuns la 85%, în creştere cu aproape 10 puncte procentuale faţă de mijlocul anului anterior. 

Popularitatea abonamentelor la internet mobil de bandă largă este în continuă creştere, acestea ajungând să reprezinte peste 67% din totalul conexiunilor în bandă largă (respectiv 11,2 milioane conexiuni). Numărul de cartele preplătite pentru acces la internet mobil de bandă largă au crescut mai puţin, cu 6%, până la 5,5 milioane.

Cea mai mare rată de creştere o înregistrează conexiunile 4G, acestea s-au dublat faţă de aceeaşi perioada a anului 2016, ajungând să reprezinte aproape jumătate din totalul conexiunilor la internet mobil în bandă largă (7,6 milioane din totalul de 16,6 milioane).

Traficul total realizat prin intermediul conexiunilor de internet mobil în bandă largă a fost de 145 mii TB în primul semestru al anului 2017, dublu faţă de primul semestru al anului trecut, când se înregistrau 71.000 de TB. De asemenea, traficul mediu lunar per conexiune în primul semestru al acestui an a crescut faţă de primul semestru al anului 2016 cu 90%, de la 0,63 GB la 1,20 GB.

Conform statisticilor ANCOM, numărul conexiunilor la internet fix în bandă largă din România a ajuns la valoarea de 4,6 milioane la mijlocul acestui an, în creştere anuală cu 6%. Prin intermediul acestor conexiuni, utilizatorii au realizat un trafic total de 2,5 milioane de TB, consumul mediu lunar per conexiune fiind de 92 GB. 

Numărul de conexiuni la internet fix instalate în mediul urban a crescut cu 8% comparativ cu prima jumătate a anului anterior, până la 3,3 milioane, în timp ce numărul de conexiuni din mediul rural înregistrează o creştere uşoară de 3%, ajungând la valoarea de 1,3 milioane. Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix la nivel de gospodării în mediul urban a atins 69%, respectiv 38% la nivel rural.

În ceea ce priveşte distribuţia vitezelor furnizate pe medii de reşedinţă, 88% din totalul conexiunilor care permit viteze foarte mari de transfer de date, de cel puţin 100 Mbps, se află în mediul urban.

Infrastructura de internet fix de bandă largă, care face posibilă în România conectarea la internet la rate mari ale vitezelor de transfer, este dominată de conexiunile prin cablu.

De asemenea, conexiunile la puncte fixe furnizate prin intermediul tehnologiilor mobile, care reprezintă din ce în ce mai mult o alternativă în zonele fără acoperire cu reţele fixe de internet, au continuat să crească, numărul lor fiind de 171.000, cu 25% mai mare faţă de jumătatea anului 2016.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.