Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, joi, că supune consultării publice documentul de poziţie privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio pentru 5G.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ANCOM a elaborat şi supune consultării publice documentul de poziţie privind acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz, care stabileşte obiectivele, principiile, condiţiile şi procedura pentru acordarea spectrului radio în benzile vizate, în vederea furnizării de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă, inclusiv implementării 5G în România”, se arată în comunicat.

Toată această cantitate de spectru va putea fi utilizată începând cu 1 ianuarie 2020. Drepturile de utilizare a spectrului de frecvenţe din benzile de 700 MHz şi 1500 MHz, în care nu există nicio alocare până în prezent, vor avea o perioadă de valabilitate de 15 ani.

”Aşa cum am anunţat, ne propunem să alocăm spectrul disponibil în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz printr-o licitaţie organizată în acest an. Deşi neutre din punct de vedere tehnologic, aceste benzi sunt cele mai potrivite pentru dezvoltarea reţelelor 5G, care reprezintă motorul transformării digitale a economiei pe care ne-o dorim pentru România”, a declarat preşedintele ANCOM, Sorin Grindeanu.

Licenţele pentru spectrul ce va fi licitat în benzile de 800 MHz şi 2600 MHz vor fi acordate pentru o perioadă de valabilitate de 10 ani.

”În banda de 800 MHz operatorii Telekom România Mobile Communications, Orange şi Vodafone deţin deja drepturi de utilizare (licenţe), a căror valabilitate ANCOM intenţionează să o prelungească până la data de 31 decembrie 2029, pentru a alinia data de expirare a acestor drepturi cu a celor care vor fi acordate ca urmare a licitaţiei din acest an”, se arată în comunicat.

Similiar vor fi prelungite valabilităţile licenţelor operatorilor Telekom România Mobile Communications, Orange, Vodafone şi RCS&RDS pe care aceştia le deţin deja în banda de 2600 MHz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.