Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat miercuri că înaintează un protest oficial către Ambasada Mexicului în România, acuzând abuzurile la care au fost supuşi turiştii români, cărora li s-a refuzat intrarea în ţară atât pe aeroportul din Mexico City, cât şi PE CEL din Cancun. Patronatul cere totodată Ministerului român al Afacerilor Externe să intervină cât mai rapid pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) înaintează protestul său oficial către Ambasada Statelor Unite Mexicane în România, pentru abuzurile la care sunt supuşi turiştii români – cetăţeni ai Uniunii Europene - de către autorităţile mexicane, fiindu-le refuzată intrarea în ţară atât pe aeroportul din Mexico City, cât şi din Cancun", a anunţat ANAT.

Mexic devenise una dintre destinaţiile exotice solicitate de către turiştii români în acest sezon, în special datorită faptului că nu se solicită test PCR Covid-19 şi nu este nevoie de carantină de 14 zile la revenirea în ţară.

”Grupurile de turişti sau turiştii individuali sosiţi în ultimele zile în Cancun, cu diverse companii aeriene, au fost opriţi la frontieră şi li s-a refuzat intrarea în ţară, fără niciun motiv. Nu este prima dată când Mexicul ia acest tip de măsuri, abuzive, împotriva turiştilor români. Turiştilor li se confiscă paşapoartele şi telefoanele, sunt ţinuţi închişi în condiţii necorespunzătoare, indiferent de vârstă. Evident, nici una dintre măsurile de protecţie anti-covid nu sunt respectate. Dorim să ştim de ce guvernul mexican se comportă în acest mod cu turiştii români şi cine va suporta daunele materiale generate şi pierderile generate de aceste abuzuri”, declară Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT.

An de an, câteva mii de turişti români aleg această ţară pentru petrecerea vacanţelor.

"La ora actuală, sute de turişti români, care au efectuat rezervări prin agenţii de turism româneşti, care au parteneri locali în Mexic, sunt nevoiţi să renunţe la serviciile achitate şi să se întoarcă în ţară fără nicio explicaţie. ANAT se întreabă cine va compensa pierderile generate de această situaţie, ţinând cont că avem o situaţie de neconceput – o decizie unilaterală a statului mexican de a nu primi turişti români în această ţară, fără nicio argumentare, alături de un tratament revoltător aplicat cetăţenilor români. Pe de altă parte, nu este prima dată când turiştii români sosiţi în grupuri organizate sunt puşi în faţa unei astfel de situaţii, astfel de abuzuri având loc de mai multe ori în ultimii ani", precizează conducerea ANAT.

Aceştia spun că dat fiind că România este membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, autorităţile din Mexic ar trebui să trateze cetăţenii României precum orice cetăţean UE.

"Se ştie că UE reprezintă unul dintre principalii emitenţi turistici din lume, Mexic fiind vizitat în 2019 de circa 1,5 milioane de turişti din UE. ANAT se întreabă cum ar reacţiona state precum Germania, Spania sau Franţa, dacă proprii cetăţeni, în calitate de turişti, ar fi supuşi unei asemenea discriminări. Suntem de acord că fiecare stat are propriile reguli de frontieră şi sunt cazuri când anumiţi vizitatori, indiferent de cetăţenie, pot fi refuzaţi la frontieră din motive întemeiate, individualizate, dar ni se pare inadmisibil ca această situaţie să se aplice unor grupuri întregi de turişti doar pe seama cetăţeniei şi tocmai de aceea aşteptăm explicaţii. În contextul pandemiei dar şi în general, este revoltător ca un grup organizat de turişti care respectă legislaţia în vigoare şi care cheltuiesc sume importante în ţara de destinaţie să fie respins fără niciun argument. Respingerea unor grupuri întregi de turişti pentru - aşa cum au justificat autorităţile mexicane - lipsa actelor complete ori răspunsuri ezitante sau neconforme la interviuri ne pune un mare semn de întrebare şi ne trimite cu gândul la o mare discriminare şi la lezarea drepturilor unor cetăţeni ai Uniunii Europene", adaugă ei.

Potrivit ANAT, nu ar exista situaţii în care grupuri de turişti din Mexic, dacă respectă legislaţia europeană, să fie discriminate atunci când vizitează un stat al Uniunii Europene şi, cu atât mai mult, să vorbim şi despre sechestru.

"Şi ne îndoim că turiştii mexicani au avut parte de asemenea tratamente, dacă au trecut graniţa legal, vizitând alte ţări latine (aşa cum este şi Mexicul) europene, precum Italia, Spania, Franţa sau România. Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism aşteaptă urgent un răspuns cât mai argumentat din partea Ambasadei Statelor Unite Mexicane privind acest grav incident. De asemenea, ANAT a solicitat şi Ministerului român al Afacerilor Externe să intervină cât mai rapid pentru clarificarea şi rezolvarea situaţiei", precizează patronatul.

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat marţi, referitor la situaţia turiştilor români din Mexic, că o videoconferinţă a avut loc între conducerea MAE şi ambasadorul Statelor Unite Mexicane la Bucureşti José Guillermo Ordorica Robles, iar instituţia „a solicitat clarificarea imediată a motivelor deciziilor autorităţilor mexicane de a nu permite intrarea pe teritoriul mexican şi luarea măsurilor necesare, în regim de urgenţă, astfel încât drepturile cetăţenilor români să fie respectate”. Referitor la cei aproximativ 50 de români care se aflau în aeroportul din Cancun în aşteptarea curselor de retur, MAE preciza că o echipă desemnată de Consulul Onorific al României la Cancun s-a deplasat la aeroport pentru a furniza alimente şi apă pentru aceştia.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.