Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) critică transpunerea în legislaţia românească a Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice. Reprezentanţii patronatului spun că Ministerul Turismului şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ”dau la avizat un proiect de Ordonanţă Simplă catastrofal pentru industria de turism”, proiect care va duce la închiderea multor agenţii de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacanţelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii ANAT spun că au continuat discuţiile cu autorităţile în vederea transpunerii respectivei directive timp de două săptămâni.

”Imediat după punerea în dezbatere publică a textului de act normativ, la începutul lunii iulie, ANAT şi-a exprimat punctele de vedere şi şi-a arătat deschiderea pentru dialog, însă nicio recomandare a specialiştilor din turism nu a fost luată în calcul de autorităţi, actualul text ce urmează a fi transpus într-o ordonanţă nefiind modificat deloc pe segmentul de garantare”, arată un comunicat al ANAT.

Mai mult, proiectul de act normativ a fost complicat, forma actuală încălcând Directiva Europeană la capitolul privind răspunerea agenţiilor de turism.

”Noul act normativ prevede şi faptul că o agenţie de turism intermediară din Romania, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piaţă liberă şi unică, să fie co-răspunzatoare. În acelaşi timp, dacă o agenţie intermediază produsele unor organizatori români nu va fi co-răspunzătoare. Acest lucru este discreţionar şi încalcă Directiva Europeană. Consumatorul român este protejat 100% în cazul unor încălcări contractuale ale organizatorilor, indiferent unde îşi au aceştia sediul în UE, având posibilitatea să-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din România ori instanţelor de judecată din ţară, în baza unui Regulament European”, declară, preşedintele ANAT, Nicolae Demetriade.


 
Agenţiile de turism din România intermediază sute de mii de oferte şi hoteluri din alte ţări, oferite de organizatori europeni şi care, peste tot în Europa, sunt considerate raspunzătoare pentru ofertele lor, dar acest lucru nu se întâmplă în propunerea de act normativ a Ministerului Turismului şi ANPC, spune conducerea ANAT.

”Astfel, România se dovedeşte a fi singura ţară europeană care apeleaza inutil la supra-reglementare, făcând nesustenabilă transpunerea Directivei în piaţa turistică fragilă din România, şi periclitând activitatea antreprenorilor români, puşi să garanteze pentru concerne mari europene”, adaugă reprezentanţii ANAT.

În paralel, din cauza efectelor acestui act normativ, turiştilor români le va fi foarte greu să mai găsească sejururi externe cu plecare din România şi vor fi nevoiţi să apeleze la soluţii scumpe, cu zboruri combinate şi escale, ceea ce va duce la o explozie a preţurilor vacanţelor în următoarea perioadă.

”Deşi de aproape zece ani ANAT încearcă să convingă autorităţile să respecte Directiva Europeană care obligă statele membre să garanteze integral vacanţele turiştilor, propunând ridicarea progresivă a limitei de despăgubiri în caz de insolvenţă a organizatorului (actualmente 50.000 dolari pe organizator), acestea nu au mişcat un deget. În octombrie 2016, ANAT a înaintat Guvernului României chiar şi un proiect de act normativ pentru o mai bună protecţie a turiştilor în cazul insolvenţei unor agentii. Chiar dacă din anul 2015 există o nouă Directiva europeană despre care, încă de atunci, se ştie că ar fi trebuit transpusă până la 1.07.2018, nici până astăzi acest lucru nu s-a întamplat”, completează Nicolae Demetriade.

Lipsa de acţiune a autorităţilor a condus la faptul că mecanismele de asigurare, aşa cum sunt cerute de Directiva Europeană, pur şi simplu nu există în piaţa românească.

”În plus, nici nu sunt şanse să fie create în viitorul apropiat, pentru că numărul asiguratorilor care au mai încheiat astfel de poliţe în trecut s-a redus an de an. Despre poliţe de  asigurare cu valori foarte mari, de milioane de euro, asiguratorii nici nu vor să audă. Forma actuală a ordonanţei, arată că Ministerul Turismului doreşte peste noapte o garantare integrală a pachetelor turistice vândute, fără limita superioară, ceea ce este imposibil de implementat de orice mecanism de garantare serios, fie asigurare sau fond de garantare”, afirmă conducerea ANAT.

Aceasta consideră că autorităţile s-au dovedit "surde" la toate demersurile industriei, iar ANAT face un apel către decidenţi să găsească soluţii rezonabile şi previzibile şi să-şi asume faţă de Comisia Europeană o trecere treptată de la situaţia actuală, neacoperitoare pentru turiştii români, la un nivel rezonabil de garantare şi, în acelaşi timp, ”să renunţe la o supra-reglementare complet inutilă cu privire la răspunderea agenţiilor din România alături de organizatori din alte ţări”.

Reprezentanţii ANAT spun că, în caz contrar, autorităţile statului se vor face vinovate de haosul care va urma şi vor trebui să plătească politic şi financiar pentru imensele pagube pe care actul normativ, aplicat unei pieţe lăsate de izbelişte zeci de ani de zile, le va aduce turiştilor şi agenţiilor de turism.

”Transpunerea neconformă a acestei Directive Europene va duce de imediat la declanşarea procedurii de infringement, cu care România este ameninţată încă din 2014”, adaugă ei.
 
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.