Investitorii mizează pe un nou sezon de câştiguri, dar rezultatele băncilor pot aduce surprize, arată o analiză realizată de compania de brokeraj pe burse internaţionale XTB. Potrivit acesteia, datele mai slabe din sectorul bancar ar putea influenţa Federal Reserve să stopeze politica de înăsprire a dobânzilor. Analiştii spun că atenţia investitorilor se va concentra pe rezultatele companiilor din domeniul tehnologiei şi pe sectorul bancar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anul acesta, analiştii se aşteaptă ca bursa de pe Wall-Street să celebreze perioada de vacanţă cu un sfârşit de iulie şi august profitabil. Iar asta datorită sezonului de câştiguri din trimestrul al doilea”, potrivit unei analize realizate de compania de brokeraj pe burse internaţionale XTB, care arată că sentimentul de pe pieţe, pentru a doua jumătate a anului, ar putea fi determinat de aceste rezultate.

Pe de altă parte, datele mai slabe din sectorul bancar ar putea influenţa Federal Reserve să stopeze politica de înăsprire a dobânzilor.

”Prima jumătate a acestui an a fost una record în ceea ce priveşte randamentele pe Nasdaq (US100), în contextul anilor istorici. Indicele companiilor tehnologice a obţinut o creştere solidă, de 40%. Dacă anul în curs s-ar încheia cu un astfel de randament, s-ar plasa în topul celor mai buni cinci ani, cu cea mai bună rată de rentabilitate, şi asta într-un mediu în care dobânzile sunt atât de ridicate”, se precizează în analiza XTB.

Aşadar, pieţele sunt optimiste după rezultatele excepţional de bune din primul semestru, care au surprins piaţa şi au determinat randamente ridicate ale indicilor. Însă tocmai aceste date pozitive ar putea constitui baza unei potenţiale dezamăgiri. Potrivit analiştilor XTB, impactul ratelor mai mari de dobândă este întotdeauna întârziat, iar schimbarea poate dura de la câteva luni până la 1-2 ani.

”În săptămânile următoare vom afla dacă dobânzile ridicate au început să reducă lichidităţile din bilanţurile companiilor. În ciuda datelor macroeconomice în scădere şi a numeroaselor provocări, Wall Street continuă să dea dovadă de o forţă considerabilă. Cu toate acestea, se pune întrebarea dacă rezultatele companiilor vor justifica o creştere suplimentară a dobânzii cheie după o primă jumătate de an record”, transmit analiştii XTB, care spun că dacă ne uităm la datele concrete, perspectivele nu par negative.

Unele companii au publicat deja rapoartele pentru al doilea trimestru al anului 2023. Până acum, rezultatele sunt încurajatoare, companiile depăşind în medie estimările cu +3%. Potrivit previziunilor Bloomberg, se aşteaptă ca intervalul aprilie - iunie  să fie al treilea trimestru consecutiv de scădere anuală a profitului net. În acelaşi timp, se aşteaptă ca acesta să fie şi ultimul trimestru cu o dinamică negativă.

Începând cu ultimul trimestru din 2022, dinamica anuală a fost de -0,1%, -7,5%, respectiv -7,1%. În acest trimestru, adică în T3 2023, se aşteaptă ca profitul net mediu al companiilor din S&P 500 să crească cu 0,3% de la an la an.

Atenţia investitorilor se va concentra pe rezultatele companiilor din domeniul tehnologiei şi pe sectorul bancar. Acesta din urmă va da startul sezonului de câştiguri vineri, 14 iulie. Rapoartele financiare care vor semnala mai clar mersul pieţei de capital sunt prezentate de bănci importante precum JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc. şi Wells Fargo & Co.

Potrivit previziunilor analiştilor, se aşteaptă ca ratele mai mari ale dobânzilor din trimestrul anterior să susţină rezultatele sectorului bancar în ceea ce priveşte veniturile din dobânzi şi să echilibreze slăbiciunea diviziilor de investiţii şi tranzacţionare. Veniturile totale prognozate ale instituţiilor financiare ar trebui să crească cu 13,2%.

”Venituri mai mari, însă, nu înseamnă profituri mai mari. Marjele băncilor sunt limitate deoarece economiile sunt relocate pentru a obţine dobânzi mai bune la depozite. Printre poziţiile de urmărit se vor număra ritmul ieşirilor nete de depozite şi o încetinire a creditării, în special în ceea ce priveşte băncile regionale”, se mai arată în analiza XTB.

Casa de brokeraj prezintă previziunile pentru cele trei bănci principale din SUA.

JP Morgan: se aşteaptă ca banca să înregistreze venituri totale de 39,3 miliarde de dolari, reprezentând o creştere de 28% faţă de anul precedent, la un profit net cu aproape 42% mai mare, până la 12,2 miliarde de dolari.

Citigroup: se aşteaptă ca rezultatele să fie mai slabe de la an la an. Profitul net este aşteptat să scadă cu 35%, la 2,82 miliarde de dolari. Per total, se estimează ca profitul pe acţiune să fie de 1,3 dolari (de la2,19 dolari în primul trimestru). Principalul factor al rezultatelor slabe vor fi profiturile mici din tranzacţionarea instrumentelor de datorie.

Wells Fargo & Co: prognoza o arată ca una dintre băncile cu cele mai bune rezultate de la un an la altul. Se aşteaptă ca profitul pe acţiune să urce cu 53%, la 1,13 dolari.

”Criza bancară de la jumătatea primului trimestru al acestui an pare să fi fost depăşită. Cu toate acestea, instituţiile financiare s-ar putea confrunta acum cu riscul unor cerinţe suplimentare de capital propuse de Fed. Propunerea ar urma să reducă pragul de capital de la 700 de miliarde de dolari la 100 de miliarde de dolari în active. Mai multe bănci ar trebui să respecte reguli mai stricte privind capitalul bazat pe risc: asta ar presupune alocarea de resurse pentru a asigura respectarea reglementărilor. Iar acest lucru ar putea reduce profitabilitatea pe termen scurt. Deşi aceste măsuri vizează consolidarea sistemului bancar, ele ar putea avea un impact temporar asupra veniturilor financiare. Chiar şi aşa, pe termen lung, noile măsuri vor permite construirea unui sistem mai rezistent la şocuri, reducerea riscurilor şi sprijinirea creşterii economice”, spun analiştii.

Sectorul tehnologic a fost principala forţă motrice din spatele creşterii euforice a indicilor S&P 500 şi Nasdaq din ultimele luni. Profiturile au fost impulsionate de previziunile optimiste din sectorul semiconductorilor şi de boom-ul soluţiilor de inteligenţă artificială şi al hardware-ului necesar pentru antrenarea modelelor.

Evaluările ridicate şi concentrarea profiturilor în câteva companii de top cu capitalizare mare fac ca acest sector să fie deosebit de vulnerabil la dezamăgirea investitorilor, chiar şi în cazul unor rezultate satisfăcătoare. Iar potrivit estimărilor, aşteptările sunt destul de mari.

Se prognozează ca Alphabet să îşi menţină seria de rezultate bune, cu profituri pe acţiune mai mari atât de la un trimestru la altul, cât şi de la un an la altul. EPS prognozat este de 1,32 dolari, sau cu 9,2% mai mare faţă de anul trecut. De asemenea, se aşteaptă ca veniturile companiei să urce cu 4,3%, la 72,7 miliarde de dolari. Pe de altă parte, pentru Microsoft, previziunile analiştilor anticipează o creştere şi mai mare a veniturilor, de până la 6,9% de la un la altul, la 55,5 miliarde de dolari. De asemenea, este prognozată o creştere de 14,7% a profitului pe acţiune, la 2,56 dolari.

”Cu toate acestea, compania care are şanse să adune toată atenţia investitorilor este Nvidia. Acest lucru nu este o coincidenţă. Nu cu mult timp în urmă, atenţia presei a fost atrasă de faptul că, pe valul euforiei din jurul inteligenţei artificiale, capitalizarea companiei a depăşit prestigiosul prag de 1.000 de miliarde de dolari. Conducerea companiei a decis ca brandul să devină un adevărat hub al inteligenţei artificiale, iar aplicaţiile produselor Nvidia se văd chiar şi în sectorul descoperirii de medicamente. În spatele promisiunilor măreţe stau şi aşteptări mari. Consensul presupune că EPS (câştigul pe acţiune) ajustat al companiei va ajunge la 2,05 dolari pe acţiune, cu doar 301% mai mult decât în urmă cu un an. Veniturile ar trebui să ajungă la 11 miliarde de dolari (+64,5% faţă de anul precedent). Interesant este faptul că impulsul de creştere ar trebui să se reflecte în datele trimestriale în sine (EPS +87%; venituri +53%). Prin urmare, aşteptările sunt mari, iar timpul va arăta dacă aceste cifre vor confirma”, relevă analiza.

Potrivit XTB, sezonul câştigurilor are şansa de a fi un eveniment cheie pentru sentimentul din a doua jumătate a anului curent. Există multe semne de întrebare şi chiar mai multe răspunsuri potenţiale. Un lucru este cert: piaţa va urmări îndeaproape datele, iar investitorii activi ar trebui să menţină o vigilenţă deosebită, deoarece acest sezon al câştigurilor poate aduce multe emoţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.