Competiţia fiscală din interiorul Uniunii Europene (UE) a devenit tot mai dură, în contextul în care opt state membre au redus cotele de impozit pe profiturile companiilor începând din 2017, pentru a atrage investitorii, astfel că România va putea miza tot mai puţin pe fiscalitatea redusă, potrivit unei analize efectuate de firma de consultanţă şi audit Deloitte România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chiar şi în noul context, cota de impozit pe profit din România continuă să se afle printre cele mai mici din UE, clasându-se pe poziţia a şasea. Totuşi, ţări precum Ungaria şi Bulgaria au cote semnificativ mai mici decât ale României, respectiv 9% şi 10%, astfel că România va trebui să găsească noi metode de a deveni mai atractivă pentru investitori, potrivit analizei.

Deciziile de scădere a cotelor de impozit pe profit în 2017-2018, luate aproape simultan de opt state membre, reprezintă o schimbare substanţială de abordare, consideră Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice Deloitte România.

“Până anul trecut, marea majoritate a ţărilor UE au tratat cu precauţie reducerea fiscalităţii. Este de aşteptat ca tendinţa să continue în anii următori având în vedere declaraţiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franţa, Polonia sau Belgia. În acest context, devine evident faptul că România va putea miza tot mai puţin pe fiscalitatea redusă ca avantaj major de atragere a investitorilor şi că va trebui să se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea şi stabilitatea legislativă, reducerea birocraţiei, dezvoltarea infrastructurii, pregătirea forţei de muncă”, a spus Dan Bădin.

Începând din 2013, 13 state membre şi-au diminuat cotele de impozit pe profit, iar 8 dintre cele 13 state care au optat pentru reducerea cotelor, respectiv Belgia, Croaţia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit, le-au operat în 2017-2018, potrivit Deloitte. În plus, trei state membre au majorat cotele de impozit pe profit în ultimii cinci ani: Grecia în 2015, Slovenia în 2017 şi Letonia în 2018.

”Statele membre cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, dar numai pentru micile afaceri), România (16%). Statele membre cu cele mai mari rate de impozit pe profit sunt: Franţa (33,33%), Germania (cca 30-33%: rata totală rezultă din cumularea cotei la nivel naţional cu supra taxa de solidaritate şi taxa municipală), Belgia (29%)”, se arată în comunicat.

Cauza principală a reducerii cotelor de impozit pe profit o reprezintă competiţia internaţională de atragere a investiţiilor străine, consideră Bădin.

“În acest context, diminuarea de către SUA a cotei de impozit pe profit de la 35% la 21% poate fi considerată un punct de cotitură care a antrenat mai rapid decât se anticipa măsuri similare în statele membre UE. Toate aceste decizii marchează o schimbare de abordare a statelor dezvoltate în condiţiile în care până în 2017, tendinţa generală a fost de menţinere a cotelor, guvernele nedorind să îşi afecteze negativ veniturile bugetare. Totodată, la nivelul UE se doreşte pe viitor uniformizarea bazei de impozitare a profiturilor prin adoptarea unei baze de impozitare comune care va conduce la o nivelare a facilităţilor fiscale. Astfel, există posibilitatea ca pe termen mai lung cel puţin în UE, cota de impozit să devină singura pârghie a guvernelor din perspectiva competitivităţii fiscale”, a explicat Dan Bădin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.