Marile oraşe din România investesc, în total, peste 30 milioane euro în infrastructura de colectare a deşeurilor. Braşov, Iaşi şi Cluj-Napoca sunt în topul oraşelor cu cele mai mari investiţii în infrastructura de colectare separată a deşeurilor, potrivit datelor publice analizate de specialiştii Clean Recycle. Unele dintre investiţii au fost începute în 2023, altele vor fi implementate până în 2026, iar majoritatea finanţărilor provin prin PNRR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Marile oraşe din România investesc, în total, peste 30 milioane euro în insule smart de colectare separată a deşeurilor. Braşov, Iaşi şi Cluj-Napoca sunt în topul oraşelor cu cele mai mari investiţii în infrastructura de colectare separată a deşeurilor”, potrivit datelor publice analizate de specialiştii Clean Recycle.

Unele dintre investiţii au fost începute în 2023, altele vor fi implementate până în 2026, iar majoritatea finanţărilor provin prin PNRR.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

În vârful clasamentului este Braşov, cu o valoare totală de aproximativ 10 milioane euro. Municipiul Braşov a demarat un proiect pentru achiziţia a 275 de insule ecologice digitalizate.

Primăria Municipiului Iaşi a încheiat contracte de finanţare pentru 327 de insule ecologice digitalizate, dintre care 302 supraterane şi 25 subterane. Valoarea totală a investiţiei ajunge la aproximativ 8 milioane euro.

Şi Cluj-Napoca se transformă într-un oraş mai verde, cu 350 de insule de colectare separată a deşeurilor, digitalizate. Investiţia se ridică la aproape 6,5 milioane euro, contribuind astfel la eficientizarea colectării selective şi la adoptarea unor soluţii smart pentru un mediu urban sustenabil.

Un alt oraş care pune accent pe dezvoltarea infrastructurii colectării deşeurilor este Timişoara. Primăria a achiziţionat 100 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare totală de aproximativ 1 milion euro.

Şi la Constanţa voi fi amplasate 275 de eco-insule noi în oraş, care se adaugă celor 14 insule ecologice deja instalate în 2023. Iar în Oradea au fost montate 275 de insule ecologice digitalizate.

Primăria municipiului Galaţi a semnat un nou contract de finanţare prin PNRR pentru înfiinţarea a 61 de insule ecologice digitalizate cu o investiţie de aproximativ 1 milion euro. Acestea se adaugă celor 275 deja finanţate, cu aproximativ 4 milioane euro. În total, sunt în derulare proiecte pentru 336 de puncte moderne de colectare a deşeurilor ce vizează acoperirea tuturor zonelor oraşului, se mai arată în analiza Clean Recycle.

Din martie, Sighişoara implementează un proiect-pilot de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deşeurilor, finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin PNRR cu o valoare de aproximativ 500.000 euro.

„Este important să contribuim activ la transformarea oraşelor din România în comunităţi mai curate, mai inteligente şi mai sustenabile. Proiectele care sunt implementate la Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov sau Iaşi demonstrează angajamentul autorităţilor locale faţă de gestionarea modernă a deşeurilor. Ca OIREP, ne reafirmăm rolul de partener strategic în tranziţia către o economie circulară, susţinând extinderea infrastructurii de colectare selectivă şi digitalizarea acestui sector esenţial pentru viitorul nostru comun”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.

De altfel, încă din noiembrie anul trecut, Ministerul Mediului a derulat un program naţional de instalare a peste 2.000 de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deşeurilor în 50 de localităţi ale ţării. Printre acestea se numără Alba Iulia, Bacău, Suceava, Deva şi Predeal. Proiectul, finanţat prin PNRR, are o valoare totală de peste 260 milioane euro, mai arată analiza Clean Recycle.

În primele 4 luni din an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 35 de mii de tone de deşeuri de ambalaje, pentru cei peste 900 de clienţi din portofoliu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.