Conform estimărilor preliminare, economia Emiratelor Arabe Unite a scăzut cu 6,1% în 2020, potrivit unei analize Coface, care se aşteaptă la o creştere de 3,1% pe fondul campaniei rapide de vaccinare, a unei redresări bruşte a economiei globale şi a revenirii preţurilor la energie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Economia EAU a fost lovită de un şoc dublu în 2020: prăbuşirea preţurilor la petrol şi pandemia COVID-19. Conform estimărilor preliminare, economia Emiratelor Arabe Unite a scăzut cu 6,1% în 2020. Cu toate acestea, perspectivele sunt mai optimiste pentru 2021. Coface se aşteaptă la o creştere de 3,1% pe fondul campaniei rapide de vaccinare, a unei redresări bruşte a economiei globale şi a revenirii preţurilor la energie”, arată compania de consultanţă.

Cu toate acestea, amploarea redresării va varia în funcţie de sectoare. Se aşteaptă ca evoluţiile din turism, construcţii şi comerţ cu amănuntul să fie în linie cu noile variante ale virusului. COVID va fi, de asemenea, determinant pentru sectorul de comerţ cu amănuntul, unul dintre cele mai diversificate şi dezvoltate din regiune.

Petrolul şi transportul vor beneficia de redresarea economică globală şi regională. În iulie, EAU au convenit cu grupul OPEC+ să îşi mărească referinţa de bază pentru producţia de petrol. În ciuda provocărilor, perspectivele rămân pozitive pentru sectorul petrolier din Emiratele Arabe Unite, în conformitate cu unele proiecte de investiţii. Poziţia EAU ca centru comercial regional va sprijini sectorul lor de transporturi.

În aceste condiţii, normalizarea relaţiilor dintre EAU şi Israel va fi profitabilă în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile într-o varietate de sectoare. Pot apărea unele tensiuni neaşteptate cu Arabia Saudită din cauza concurenţei pentru statutul de hub regional, dar ar trebui să rămână limitate la sfera economică.

„EAU este una dintre cele mai diversificate economii din regiune şi joacă un rol important ca centru comercial regional. Ne aşteptăm ca dezvoltarea economică să fie susţinută de creşterea preţurilor la petrol, de o campanie puternică de vaccinare în ţară şi de redresarea volumelor comerciale globale. Aceşti factori vor avea ca rezultat o îmbunătăţire directă a condiţiilor operaţionale într-o serie de sectoare precum turismul, energia şi comerţul cu amănuntul, deşi ritmul redresării va varia. Organizarea Expo 2020 va ajuta ţara să atragă turişti, ceea ce în schimb ar sprijini sectorul construcţiilor şi imobiliarele. Cu toate acestea, sectorul din urmă va avea nevoie de mai mult timp pentru a reveni la situaţia pre-Covid. Într-adevăr, politicile de telemuncă şi declinul populaţiei expatriate după criză vor continua să exercite presiuni asupra preţurilor din imobiliare. În acest sens, acţiunile autorităţilor de a urmări disciplina fiscală ar cântări şi asupra finalizării de noi proiecte. Construirea de noi alianţe regionale a devenit mai importantă pentru Emiratele Arabe Unite, având în vedere o concurenţă crescândă pentru poziţia sa de hub regional din partea Arabiei Saudite şi Qatar-ului. Normalizarea relaţiilor cu Israelul este de aşteptat să ofere oportunităţi importante ambelor ţări în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile într-o gamă largă de domenii, cum ar fi turismul, agricultura, apărarea şi energia”, a comentat Seltem İyigün, economist la Coface.

După războiul preţurilor petrolului dintre Arabia Saudită şi Rusia din martie 2020, preţurile petrolului au scăzut la 20 dolari pe baril, de la aproximativ 70 dolari  la începutul anului. Conform estimărilor preliminare, economia EAU a scăzut cu 6,1% în 2020, în linie cu evoluţia economiei globale. Economia non-petrolieră s-a contractat cu 6,2%, serviciile de cazare şi alimente scăzând cu 23,6%, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul cu 13%, iar construcţiile cu 10,4%. Cu toate acestea, perspectivele de creştere sunt mai optimiste pentru 2021 şi se aşteaptă să ajungă la 3,1% din mai multe motive: efectul de bază, preţurile mai mari ale petrolului, una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume şi recuperarea mai rapidă a economiei globale.

Primul impact al acestei lansări rapide de vaccinuri şi ridicarea restricţiilor de sănătate va fi resimţit în sectorul turismului, care a reprezentat 7-8% din PIB în 2019.

Se estimează că sosirile internaţionale în Emiratele Arabe Unite s-au prăbuşit cu aproximativ 70%. Datorită vaccinului, autorităţile au permis hotelurilor să funcţioneze la capacitate maximă. Acest lucru ar trebui să permită emiratelor să maximizeze Dubai Expo, un eveniment de şase luni programat să înceapă în octombrie 2021. Aproximativ 35% din totalul sosirilor de turişti din EAU provin din Asia Pacific, 27% din Europa şi 26% din Orientul Mijlociu. Odată ce aceste ţări se redeschid şi vizitatorii sunt vaccinaţi, sectorul turistic îşi va reveni.

Nu este de aşteptat ca situaţia pre-COVID-19 să se materializeze imediat. Cele 12 milioane de turişti aşteptaţi în 2021 vor fi sub nivelurile dinaintea crizei, generând venituri de 15 miliarde dolari faţă de 35 miliarde dolari în 2019. Revenirea va urma ritmul vaccinării în ţările de origine ale turiştilor, restricţiilor de călătorie şi a riscurilor sanitare din întreaga lume. Mai mult, decizia autorităţilor federale de a pune în aplicare disciplina fiscală prin reducerea cheltuielilor cu 5,3% în 2021 va avea o greutate asupra finalizării de noi proiecte în sectoarele turismului şi ospitalităţii.

”Această disciplină fiscală va încetini redresarea în domeniul imobiliar şi al construcţiilor, sectoare care s-au contractat în 2020. În primul trimestru al anului 2021, preţurile medii de vânzare şi închiriere din Dubai erau încă în scădere cu 5% şi 10% faţă de un an mai devreme. În Abu Dhabi, preţurile medii de vânzare par să se fi stabilizat în primul trimestru al anului 2021, în timp ce ratele medii de închiriere erau cu 3,5% sub nivelul lor în 2020. Cu toate acestea, EAU rămân un hub atrăgător datorită stabilităţii politice şi mediului prietenos pentru afaceri. Recent, autorităţile au permis investitorilor străini să deţină 100% companii locale pentru a încuraja investiţiile străine directe şi au pus în aplicare noi iniţiative privind vizele pentru expatriaţi. Cu toate acestea, pandemia COVID-19 a provocat un exod al profesionişti expatriaţi din EAU”, spun analiştii.

Vaccinarea şi recuperarea fluxurilor de turism vor afecta pozitiv vânzările cu amănuntul, deşi treptat. După ce a scăzut cu 14,3% în 2020, consumul privat va creşte cu 1,1% în 2021, susţinut de stimulente guvernamentale. Măsurile includ sprijin federal prin reducerea taxelor, impozitelor şi a altor taxe pentru companii, garanţii de credit, rambursări de impozite. Pentru gospodării, guvernul a introdus amânări de plată pentru tranşele şi dobânzile restante la împrumuturi şi carduri de credit, subvenţii la apă şi electricitate, precum şi diverse facilităţi bancare.

Cheltuielile cu alimente şi băuturi non-alcoolice ar trebui să crească cu 3,3% în 2021 faţă de 2020. Bunurile de uz casnic sunt un alt segment care va beneficia de redresare: se aşteaptă ca vânzările să crească cu 4,9% în 2021, după ce au scăzut cu 9,2% în 2020, susţinute de o cerere mare, deoarece consumatorii au amânat achiziţiile lor mari în timpul pandemiei.

Creşterea preţurilor la petrol va contribui, de asemenea, la redresarea economică a EAU, deoarece petrolul reprezintă aproximativ 30% din PIB şi 50% din veniturile fiscale. Până acum, în 2021, preţurile petrolului au crescut cu aproape 50% de la sfârşitul anului 2020 şi au ajuns la 73 dolari pe baril, în urma creşterii cererii globale şi a unor întreruperi ale aprovizionării. Emiratele Arabe Unite exportă aproximativ 90% din petrolul propriu către Asia. Redresarea economică în Japonia, Coreea de Sud şi China va fi astfel crucială pentru veniturile din exporturile EAU. Condiţiile acordului OPEC+ convenite în aprilie 2020 - reducerea unei părţi a producţiei de petrol pentru a susţine preţurile petrolului - penalizau EAU.

După întreruperea discuţiilor, EAU şi Arabia Saudită au convenit asupra unei noi linii de bază de producţie începând cu mai 2022. EAU au nevoie de veniturile lor din petrol pentru a-şi finanţa strategia de diversificare economică şi pentru a-şi extinde capacităţile în alte segmente.

În ciuda acestor provocări pe termen scurt, perspectivele rămân pozitive pentru sectorul petrolier din Emiratele Arabe Unite, în conformitate cu unele proiecte de investiţii care vizează extinderea capacităţii de producţie a ţării.

Rezilienţa redresării economice va depinde, de asemenea, de continuitatea rolului de hub regional al EAU. Creşterea volumului comerţului internaţional datorită redeschiderii economiilor şi a eforturilor globale de vaccinare va sprijini comerţul EAU, care se aşteaptă să atingă 540 miliarde dolari în 2021 faţă de 478 miliarde dolari în 2020. Hidrocarburile reprezintă aproximativ 20% din veniturile din exportul total de mărfuri. Deoarece bunurile reexportate cheie din ţară constau din produse minerale, materiale plastice, produse chimice, metale şi vehicule de transport, acestea sunt foarte sensibile la preţurile globale ale mărfurilor. Redresarea în toate aceste categorii va spori transportul rutier. Transportul aerian este, de asemenea, de aşteptat să crească în raport cu cererea internă mai puternică, organizarea Expo 2020 şi transportul produselor medicale de urgenţă.

În noile condiţii economice, construirea alianţelor a devenit mai importantă pentru a profita de oportunităţi. Eforturile pentru normalizarea relaţiilor dintre EAU şi Israel şi dezacordurile recente cu Arabia Saudită în timpul discuţiilor OPEC + trebuie astfel analizate, adugă analiştii.

În septembrie 2020, EAU au devenit a treia ţară arabă care a convenit să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul. Acordul integrează oportunităţi importante pentru ambele ţări în ceea ce priveşte comerţul şi investiţiile. Pentru EAU, acesta ar putea fi un pas cheie pentru a-şi spori eforturile de diversificare. Turismul, apărarea, agricultura şi energia ar fi principalii beneficiari. Importurile de ţiţei şi alte lichide din Israel ar putea creşte cu 5,9% faţă de anul trecut. Acordul ar permite EAU să ia o parte din această cerere suplimentară. Normalizarea legăturilor ar permite, de asemenea, EAU să beneficieze de capacitatea tehnologică şi de inovare israeliană. În aprilie 2021, EAU au anunţat structurarea unui fond de investiţii de 10 miliarde dolari pentru a investi în sectoare strategice din Israel, inclusiv energie, apă, producţie, spaţiu, agro-tehnologie şi asistenţă medicală. Ambele ţări au semnat, de asemenea, un acord bilateral privind cooperarea economică şi comercială în iunie. Autorităţile au declarat că relaţiile comerciale bilaterale au ajuns la 675 milioane dolari în decurs de 10 luni de la semnarea acordului de normalizare a relaţiilor.

Principalul motiv din spatele conflictului dintre EAU şi Arabia Saudită este de fapt legat de disponibilitatea lor de a-şi diversifica economiile pentru a nu mai depinde de petrol. În prezent, EAU deţine statutul de centru comercial regional. Pe de altă parte, Arabia Saudită, a cărei economie depinde mai mult de petrol decât EAU, a implementat o strategie care vizează o transformare naţională pentru a deveni un centru comercial şi de afaceri. Totuşi, conflictul ar trebui să rămână limitat la economie, deoarece pe frontul politic, se aşteaptă ca aceştia să continue să fie aliaţi, în special într-o eră marcată de incertitudini privind stabilitatea regională. Legăturile dintre ţările CCG şi administraţia SUA par să se răcească. În plus, SUA iau în considerare revenirea la acordul nuclear cu Iranul, din care s-a retras în 2018. Aceste incertitudini ar trebui să împiedice ruperea legăturilor politice între cei doi grei ai regiunii.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.