Piaţa de birouri a încheiat trimestrul 3 al anului într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil, arată o analiză a companiei de consultanţă imobiliară CBRE, potrivit căreia volumul investiţiilor pe segmentul de birouri din România a atins 15 milioane de euro în T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CBRE, companie de consultanţă imobiliară, a lansat o analiză la final de trimestru asupra pieţei imobiliare comerciale locale, detaliind situaţia sectoarelor de investiţii, birouri, industrial & logistic şi retail.

"Am înregistrat reînnoiri strategice pe piaţa de birouri, anticipând lipsa livrărilor în anii următori, o repoziţionare a cererii în I&L pe coordonatele pre-pandemice şi evoluţia interesantă a unui sector de retail care traversează o reinventare de succes pe piaţa locală. Piaţa imobiliară comercială din România a avut parte de un pas înapoi temporar în T3, dar rămânem optimişti în ceea ce priveşte potenţialul său în continuare", a declarat Daniela Gavril, head of research, CBRE Romania.                                                       

În ciuda unei creşteri a stocului total care a condus la o rată de neocupare de sub 16%, previziunile sugerează o scădere la 12% în următoarele 6-9 luni din cauza încetinirii anticipate. Această încetinire se bazează pe schimbările preconizate ale pieţei şi pe situaţia actuală.

„Piaţa de birouri a demonstrat o stabilitate şi o creştere remarcabile, încheind T3 2023 într-o notă pozitivă, în ciuda unui mediu economic dificil. Activitatea de închiriere a atins niveluri record, impulsionată în principal de un număr consistent de tranzacţii de prelungire dar şi de proiecte de relocare care au urmărit eficienţa din punct de vedere al costurilor. În trimestrul al treilea al 2023, companiile româneşti au prioritizat prelungirea contractelor, o mişcare strategică menită să conserve stabilitatea operaţională şi rentabilitatea. Această abordare asigură păstrarea bugetului, stabilitatea financiară şi reducerea riscurilor”, relevă analiza.

Totodată, relocările au fost considerate o strategie câştigătoare, companiile făcând tranziţia fără probleme către spaţii mai accesibile, fără a reduce din productivitate. Această tactică a fost esenţială pentru satisfacerea nevoilor de schimbare a companiilor şi pentru stimularea dezvoltării pieţei. Această serie consistentă de tranzacţii de închiriere în T3 2023 a stabilit un record, demonstrând natura rezistentă a pieţei de birouri din România şi capacitatea acesteia de a se adapta la condiţii dificile.

”În prezent, randamentul de bază se situează la 7,5%, cu o variaţie anticipată a randamentului investiţional de 75 de puncte de bază (bps). Cu o chirie de 20,25-euro pe metru pătrat, creşterea anuală se situează la aproximativ 6%. Volumul investiţiilor pe segmentul de birouri din România a atins 15 milioane de euro în T3 2023, cu un total estimat de aproximativ 69 de milioane de euro pentru anul în curs”, arată compania de consultanţă imobiliară.

În pofida traversării unei perioade dificile în T3 2023, piaţa imobiliară comercială din România rămâne rezilientă, potrivit companiei.

Chiar dacă trimestrul al treilea din 2023 a fost dificil, piaţa imobiliară comercială din România rămâne stabilă. Volumul total al tranzacţiilor de investiţii a fost de 62,4 milioane de euro, o scădere notabilă faţă de perioadele anterioare, însă mai multe tendinţe pozitive indică o potenţială redresare.

Tranzacţiile de vânzare-închiriere au strălucit în mod deosebit în acest trimestru, contribuind cu 32% la totalul investiţiilor. Segmentul de retail a fost liderul tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale, urmat de cel al proprietăţilor de birouri, industriale şi hoteliere, ceea ce denotă o piaţă diversă şi vibrantă.

Investitorii români, care au contribuit cu 38% din totalul investiţiilor, rămân motorul principal al pieţei, constituind o bază solidă pentru redresare. În plus, o stabilitate a randamentelor prime în comparaţie cu T2 2023, împreună cu o suită de tranzacţii în stadii avansate de negociere, conturează o imagine promiţătoare pentru piaţa imobiliară comercială din România.

Cele mai recente studii de piaţă ale CBRE arată că segmentul industrial şi logistic din România a cunoscut schimbări notabile în T3 2023. În ciuda unei scăderi minore a volumului de spaţii închiriate, s-a menţinut un interes puternic pentru noi facilităţi industriale şi logistice. Media lunară a chiriilor a urcat la 4,50 euro pe metru pătrat, subliniind o creştere de 15,38% faţă de anul precedent. În acelaşi trimestru, sectorul industrial a însumat un volum de investiţii de 9,8 milioane de euro, cumulând 70 de milioane de euro până în prezent.

În timp ce activitatea de închiriere a unui total de 126.000 mp de spaţii industriale şi logistice a evidenţiat o scădere minoră faţă de perioadele anterioare, peste jumătate din activitatea totală de închiriere a fost concentrată în Bucureşti, demonstrând importanţa strategică a acestuia în acest sector. Alte regiuni active au fost Vestul/Nord-Vestul (25%) şi Sudul (18%) României. Logistica a reprezentat 32% din suprafaţa închiriată la nivel naţional, urmată îndeaproape de producţie, cu 25%. Se aşteaptă ca acest echilibru să se încline în favoarea producţiei în trimestrele următoare.

Randamentul prime a înregistrat o creştere de 0,50 pps de la an la an la 7,75%. În acelaşi timp, rata de neocupare a înregistrat o creştere marginală, ajungând la 4,28%. Această creştere ar putea indica o uşoară încetinire a absorbţiei de noi spaţii.

Nu în ultimul rând, stocul industrial modern din România a urcat la un nou prag de 7,02 mil. mp la sfârşitul T3 2023, Bucureştiul concentrând 49% din această suprafaţă. În timp ce piaţa industrială şi logistică din România a înregistrat unele fluctuaţii în T3 2023, tendinţele sugerează o cerere susţinută, în special în Bucureşti.

CBRE raportează o creştere robustă a spaţiului modern de retail, atingând acum un impresionant 4,2 milioane de metri pătraţi - un salt de 112.000 mp faţă de anul trecut.

Cea mai mare parte a acestei creşteri (67%) a apărut în al treilea trimestru, cu Carolina Mall din oraşul Alba Iulia, o realizare a Prime Kapital, aflându-se acum în centrul atenţiei. Parcurile de retail sunt, de asemenea, în prim-plan, revendicând 40% din suprafaţa totală a stocului modern.

Pe măsură ce anul se apropie de sfârşit, dinamica se menţine, alţi 179.000 mp fiind pe cale să fie adăugaţi la stocul modern de spaţii comerciale, din care parcurile de retail ocupă o pondere substanţială de 61%.

Chiar şi în condiţiile acestei expansiuni rapide, chiriile pentru centrele comerciale şi locaţiile de tip high street au rămas stabile la 75 euro/mp/lună şi, respectiv, 45 euro/mp/lună. Ratele de neocupare sunt la un nivel confortabil, menţinând dinamismul Bucureştiului şi al oraşelor regionale.

”Opt retaileri noi au ales România în primele nouă luni ale anului 2023, consolidând poziţionarea ţării noastre ca destinaţie de retail pentru companiile din acest segment. Nu în ultimul rând, se consolidează o tendinţă ascendentă interesantă - parcurile de retail din oraşele secundare şi terţiare sunt în plină activitate de dezvoltare. Este o oportunitate de investiţii cu perspective promiţătoare pentru cei care doresc să profite de dinamismul sectorului de retail”, mai arată analiza.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.