Analiştii financiari ai CFA România anticipează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni, la o valoare medie de 4,9608 lei/euro şi o o scădere economică de 4,4% în 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În luna iunie 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut faţă de luna anterioară cu 1,9 puncte până la valoarea de 34,1 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 16,8 puncte). Aceasta evoluţie s-a datorat componentei de anticipaţii a Indicatorului”, arată asociaţia într-un comunicat.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a crescut, faţă de luna anterioară cu 2,7 puncte, până la valoarea de 22,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scăzut cu 38,4 puncte). Indicatorul anticipaţiilor a scăzut în luna iunie cu 4,2 puncte până la valoarea de 40,1 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 5,9 puncte).

”În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1000)”, arată asociaţia.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%.

”Este de remarcat faptul că peste 74% dintre participanţi (record istoric al sondajului) consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate. La fel ca în ultimele 2 luni, şi în luna iunie se observă o majorare, a abaterii medii patratice a răspunsurilor la întrebările cantitative, în special pentru anticipaţiile privind cifrele macroeconomice pentru anul 2020, ceea ce arată o incertitudine ridicată în rândul participanţilor cu privire la evoluţia viitoare a parametrilor economici”, precizează analiştii.

Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebari suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 relevă: ”Impactul economic al cornavirusului: cea mai mare parte a respondenţilor (53,3%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 8,4%; Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%; Rata şomajului la finalul anului 2020: valoarea medie a anticipaţiilor este 7,3%”, spun reprezentanţii CFA România.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică, a fost lansat de către Asociaţia CFA România în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia vrea să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include şi întrebări referitoare la evaluarea condiţiilor curente macroecnomice.

Sondajul cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepţia grupului de analişti din comunitatea CFA din România privind evoluţia pieţelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor şi riscurilor, cât şi un indicator fundamental de prognoză privind evoluţiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor şi inflaţiei.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la: conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii; Anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România şi una dintre cele peste 159 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, asociaţia are 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®).

 


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.