Riscurile ca noua variantă africană a Covid-19 să afecteze activităţile economice reduc probabilitatea de majorare a dobânzilor de către băncile centrale, anul viitor, ceea ce poate afecta dolarul şi alte monede, pentru care aşteptările erau mari în acest sens, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pieţele monetare nu mai iau pe deplin în considerare o creştere a dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale de către Rezerva Federală până în iunie 2022 şi nu se mai poziţionează pentru o majorare de 0,10 puncte procentuale de către Banca Centrală Europeană până la sfârşitul anului 2022, aşa cum considerau în urmă cu câteva zile.

Iar probabilitatea ca Banca Angliei să mărească dobânzile luna viitoare este văzută acum la circa 53%, de la 75% joi.

Aceste schimbări survin în urma depistării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, care a dus deja la controale mai stricte la frontiere de către mai multe guverne şi la restricţionarea traficului aerian, în timp ce specialiştii încearcă să determine dacă mutaţia este rezistentă la vaccinuri.

”În timp ce comentariile băncilor centrale s-au concentrat pe riscurile de inflaţie, noua variantă de coronavirus scoate în evidenţă cât de importante sunt riscurile de scădere şi că ne aflăm într-o fază semnificativă de incertitudini economice”, a declarat Chris Scicluna, director pentru cercetări economice la Daiwa.

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu circa 11%, din cauza incertitudinilor legate de cerere provocate de noua vairantă de Covid-19.

Traderii valutari au preferat dolarul şi alte monede pentru care perspectivele de majorare a dobânzilor erau mari, dar situaţia s-a inversat.

”Dacă noua variantă de Covid-19 perturbă cu adevărat politica Fed, atunci dolarul ar putea fi mai vulnerabil decât euro, pentru că luasem deja în calcul două, trei majorări de dobânzi anul viitor, de către Fed”, a spus Francesco Pesole, analist în pieţe valutare la ING Bank.

Yenul şi francul elveţian s-au apreciat vineri cu 1% faţă de dolar, în timp ce euro a avansat cu 0,75%, într-una din cele mai mari creşteri zilnice din acest an.

Lira sterlină a scăzut vineri cu 0,6% faţă de euro, alături de dolarii din Noua Zeelandă, Australia şi Canada.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.