China pare să se îndrepte spre o redresare rapidă, în formă de V, a economiei, în urma crizei provocate de noul coronavirus, după un avans de 11% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru al acestui an, în timp ce economiile Statelor Unite şi Europei par să rămână în urmă, fiind probabilă o revenire în W, potrivit analiştilor intervievaţi de Business Insider.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christophe Barraud, economist şef şi strateg în domeniul pieţelor la Market Securities a explicat că unul dintre motivele pentru care China şi-a revenit mai rapid decât Statele Unite este potenţialul mai mare de creştere reală a PIB-ului.

”Potenţialul de creştere reală a PIB este mult mai ridicat în China decât în economiile avansate. Potenţialul chinez este de aproape 6%, faţă de aproape 1,5% în cazul economiilor avansate”, a spus acesta.

”Cred că pentru Europa sau SUA ar fi aproape imposibil să ajungă la nivelul trimestrului patru din 2019 înainte de 2022”, a apreciat Barraud.

Pe ansamblul anului 2020 economia chineză se va contracta cu 1,2%.

Miguel Chanco, economist senior la Pantheon Macroeconomics a declarat pentru Business Insider: ”A doua jumătate a acestui an va fi foarte diferită de trimestrul al doilea. Creşterea va fi mai lentă, acum, când mare parte a economiei chineze a revenit acolo unde era înainte de Covid-19”.

Economia chineză a avansat cu 3,2% în trimestrul al doilea, în termeni anuali, şi cu 11% faţă de primul trimestru, depăşind aşteptările analiştilor.

Chanco anticipează însă că pe ansamblul anului 2020 economia chineză se va contracta cu 1,2%.

Analistul a explicat că China şi-a revenitmai rapid decât SUA şi Europa datorită măsurilor stricte luate la începutul crizei.

"Deoarece a durat ceva pentru ca virusul să fie adus sub control în Europa,  va dura probabil mult mai mult pentru economiile respective (din Occident) să revină la ratele de creştere anterioare Covid-19”, a apreciat analistul.

Pentru Statele Unite, ambii economişti anticipează o redresare mai lentă, în formă de W.

Investitorii şi-au petrecut mare parte din luna iunie întrebându-se dacă Statele Unite se îndreaptă spre o redresare rapidă, în V, dar speranţele au scăzut după revenirea la creştere a numărului de cazuri de infecţii cu noul coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.