Ambasadorul Statelor Unite în Brazilia a afirmat miercuri, într-un interviu, că această ţară ar putea suporta consecinţe dacă va permite accesul grupului chinez Huawei Technologies la reţeaua sa 5G, referindu-se la avertismentele SUA că China nu protejează proprietatea intelectuală, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul american şi-a intensificat eforturile de a limita rolul Huawei în instalarea reţelelor 5G în Brazilia, cea mai mare economie din America Latină.

Washingtonul consideră că Huawei ar preda datele la care ar avea acces guvernului chinez, în vederea spionajului. Huawei neagă că ar spiona pentru China.

Ambasadorul Todd Chapman a declarat publicaţiei O Globo că Brazilia nu va suporta represalii dacă va selecta Huawei, dar că ar putea avea loc consecinţe.

”Fiecare ţară este responsabilă de deciziile ei. Consecinţele pe care le vedem în lume sunt că firmele  implicate în  proprietate intelectuală se tem să facă investiţii în ţări unde proprietatea intelectuală nu este protejată”, a spus ambasadorul.

Chapman a adăugat că International Development Finance Corp, o agenţie americană creată de preşedintele Donald Trump pentru a stimula finanţarea dezvoltării în străinătate pentru a contracara influenţa Chinei, are donduri de 60 de miliarde de dolari, Acesta a spus că guvernul SUA a decis să pună la dispoziţie banii pentru a-i susţine pe aliaţii care optează să cumpere infrastructură de telecomunicaţii de la ”furnizori de încredere”.

Preşedintele de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat luna trecută că instalarea reţelei 5G trebuie să respecte condiţiile legate de suveranitatea naţională  şşi securitatea informaţiilor şi datelor.

Un sceptic faţă de relaţiile cu China, Bolsonaro a adoptat o poziţie mai puţin fermă faţă de Beijing de când a fost ales preşedinte în 2019, dar rămâne un aliat apropiat al preşedintelui american Donald Trump.

China este cea mai importantă piaţă pentru exporturile braziliene.

La începutul acestei luni, un director al Huawei a avertizat că Brazilia ar putea înregistra întârzierea cu ani de zile a instalării reţelei 5G şi costuri mai mari, dacă va ceda presiunii americane de a nu colabora cu furnizorul chinez de echipamente de telecomunicaţii.

Operatorii brazilieni au construit părţi semnificative din infrastructura lor pe baza echipamentelor Huawei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.