Agricover Holding SA (împreună cu filialele sale, Agricover Distribution SA, Agricover Credit IFN SA şi Agricover Technology SRL), un jucător proeminent în piaţa de agribusiness din România, îşi anunţă intenţia de a desfăşura o Ofertă Publică Iniţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agricover Holding SA (împreună cu filialele sale, Agricover Distribution SA, Agricover Credit IFN SA şi Agricover Technology SRL, grupul), un jucător proeminent în piaţa de agribusiness din România, îşi anunţă intenţia de a desfăşura o Ofertă Publică Iniţială. Oferta va include un număr maxim de 145.436.236 acţiuni noi, ordinare, emise de Companie ca parte a unei majorări a capitalului social, precum şi până la 800.622.551 acţiuni ordinare existente, deţinute de actualii acţionari ai Companiei, Jabbar Kanani şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) (denumiţi împreună „Acţionarii Vânzători”). Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de ofertă („Prospectul”) de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF)”, anunţă compania.

În prezent, principalii acţionari ai Agricover sunt Jabbar Kanani, cu o participaţie de 87,269%, şi BERD, cu o participaţie de 12,727%.

„De-a lungul a două decenii, Agricover a fost un susţinător consecvent al fermierilor, oferindu-le acces la inputuri agricole, soluţii de finanţare şi digitalizare emergentă, care promovează practicarea unei agriculturi sustenabile şi responsabile la nivelul României. Angajamentul nostru ferm faţă de principiile solide de guvernanţă corporativă, managementul pragmatic şi prudent, transparenţă şi responsabilitate ne-a ajutat să devenim un jucător proeminent în sectorul agricol românesc. În ciuda faptului că ne-am confruntat cu provocări fără precedent în ultimii ani, Agricover a furnizat în mod constant rezultate financiare îmbunătăţite şi a crescut cota de piaţă pe care o deţine. Ca parte a strategiei noastre de dezvoltare durabilă şi în concordanţă cu ambiţia noastră de a defini agricultura de mâine, suntem încântaţi să anunţăm intenţia noastră de a lista Agricover la Bursa de Valori Bucureşti. Având la bază succesul emisiunii noastre de obligaţiuni în valoare de 40 de milioane de euro din anul 2021, obiectivul nostru este să atragem în continuare capital pentru dezvoltare şi noi investitori, care sa se alăture parcursului nostru către succes”, a declarat Jabbar Kanani, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricover Holding.

Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor de retail şi instituţionali din România şi o ofertă destinată investitorilor eligibili din afara României, în conformitate cu prevederile Prospectului. În urma aprobării Prospectului de către ASF şi a încheierii cu succes a ofertei, Agricover intenţionează să solicite admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe piaţa reglementată operată de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

WOOD & Company Financial Services, a.s acţionează în calitate de Coordonator Global Unic şi Bookrunner pentru Ofertă. S.S.I.F. Tradeville SA acţionează ca Agent de Retail pentru Ofertă.

Grupul a fost înfiinţat în anul 2000 de către antreprenorul local, Jabbar Kanani. În 2017, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit un investitor instituţional important în Agricover Holding SA, care deţine în prezent 12,727% din capitalul social al Companiei. De asemenea, în 2018, Adama Agriculture BV a devenit investitor strategic semnificativ în Agricover Distribution SA, deţinând 10% din capitalul social al filialei. Cu 22 de ani de experienţă în industrie şi o abordare antreprenorială a dezvoltării afacerilor, Agricover este astăzi un grup de companii care deserveşte sectorul de agribusiness din România, răspunzând nevoilor esenţiale ale fermierilor. Prin filialele sale, grupul oferă fermierilor o gamă integrată de inputuri agricole, finanţare şi soluţii digitale menite să sporească productivitatea agriculturii, să diminueze costurile de operare, să finanţeze activitatea şi creşterea şi să dezvolte modele de afaceri agricole eficiente şi sustenabile.

Grupul are două segmente principale de activitate: distribuţia de inputuri agricole, realizată de Agricover Distribution SA (Agribusiness) şi finanţarea specializată pentru fermieri, asigurată de o instituţie financiară nebancară, Agricover Credit IFN SA (Agrifinance). Cele două segmente generează împreună majoritatea veniturilor şi rezultatelor operaţionale ale grupului.

În 2021, Grupul şi-a extins portofoliul de servicii prin lansarea unei platforme digitale „one-stop-shop” denumită Crop360, operată de Agricover Technology SRL. Această platformă oferă fermierilor cele mai recente inovaţii digitale din agricultura globală, precum şi integrarea vânzărilor online şi a interacţiunilor bancare cu clienţii Grupului. Prin Crop360, Grupul oferă o experienţă facilă tuturor clienţilor săi, simplificând procesul de accesare a inputurilor agricole şi a resurselor financiare necesare, valorificând în acelaşi timp tehnologia pentru a stimula creşterea şi sustenabilitatea.

Aspecte cheie ale afacerii

România este unul dintre cei mai mari producători de cereale din UE şi un hub de cereale între Europa, Asia şi Africa.

Agricover deţine o poziţie de lider pe segmentele sale cheie de piaţă, cu o cotă de piaţă de 15,9% pe segmentul produselor de protecţie a culturilor, 9,5% pe cel al seminţelor certificate şi 8,4% pe segmentul produselor de nutriţie a culturilor, la nivelul anului agricol 2021, şi o cotă de piaţă de 6,9% raportat la totalul creditelor agricole acordate în România la data de 21 decembrie 2022.

Baza de clienţi a crescut constant de-a lungul anilor, cu o Rată Compusă Anuală de Creştere (CAGR - Compound Annual Growth Rate) de 15,8% începând cu anul 2017, ajungând la 9.949 de fermieri la data de 31 decembrie 2022.

Grupul intenţionează să accelereze creşterea organică şi să o completeze cu fuziuni şi achiziţii strategice, cu posibilitatea de a accesa noi segmente sau pieţe compatibile şi complementare.

Agricover a înregistrat venituri de aproximativ 2,55 miliarde de lei în 2022, o creştere de aproximativ 50% faţă de 2021, şi un profit net consolidat de aproximativ 91,3 milioane de lei, o creştere de circa 7% în comparaţie cu 2021. În 2022, Agricover a continuat să îşi extindă portofoliul de clienţi, furnizând inputuri agricole şi finanţare pentru 9.949 de clienţi, dintre care aproximativ o treime au beneficiat de produse şi/sau servicii furnizate atât de Agricover Distribution, cât şi de Agricover Credit.

La nivelul Agricover Credit, valoarea contabilă brută a creditelor şi avansurilor acordate clienţilor la 31 decembrie 2022 a ajuns la aproximativ 2,84 miliarde de lei, în creştere cu circa 42% faţă de sfârşitul anului 2021. Rata creditelor neperformante a continuat să fie sub media sectorului, fiind de 2,9% la 31 decembrie 2022, faţă de media sectorului agricol de 3,1% la 30 septembrie 2022.

Grupul a continuat să investească în 2022 în automatizarea proceselor de afaceri şi în viitorul digital al agriculturii. De la lansarea sa în noiembrie 2021, platforma Crop360 a fost implementată până în prezent în peste 3.000 de ferme. Platforma reprezintă o investiţie cheie realizată de grup în domeniul cercetării şi inovaţiei pentru a sprijini fermierii români să devină mai competitivi şi mai abili, în special în contextul transformărilor accelerate care au loc în sectorul agricol la nivel global.

Grupul avea, la 31 decembrie 2022 , 510 angajaţi permanenţi şi un număr total de 518 angajaţi, incluzând angajaţi prin agenţie, temporari şi stagiari.

 

Oferta va cuprinde o majorare a capitalului social de până la 145.436.236 acţiuni noi şi o vânzare de până la 800.622.551 acţiuni existente. Acţionarii vânzători sunt BERD, care va vinde până la 189.071.146 acţiuni existente, reprezentând circa 10% din numărul total de acţiuni existente ale Agricover, şi Jabbar Kanani, care va vinde până la 611.551.405 acţiuni existente, reprezentând circa 32% din numărul total de acţiuni existente ale Agricover.

Fondurile nete atrase vor fi utilizate pentru a sprijini strategia de creştere avută în vedere de către grup.

Valoarea free-float-ului ulterior ofertei va depinde de numărul de acţiuni noi emise de companie şi de numărul de acţiuni existente vândute către noii investitori în cadrul ofertei. Cu toate acestea, este de aşteptat ca free-float-ul să fie de cel puţin 40%, dacă nu vor fi întreprinse acţiuni de stabilizare.

Fondatorul Agricover, Jabbar Kanani, care deţine în prezent 87,269% din capitalul social, va deţine majoritatea acţiunilor companiei după finalizarea Ofertei.

WOOD & Company Financial Services, a.s acţionează în calitate de Coordonator Global Unic şi Bookrunner pentru Ofertă. S.S.I.F. TRADEVILLE S.A. acţionează ca Agent de Retail pentru Ofertă.

Oferta va fi structurată ca o ofertă a acţiunilor oferite (i) în România către public şi (ii) în afara Statelor Unite şi a României, în tranzacţii offshore în baza Regulamentului S în temeiul Legii privind valorile mobiliare din SUA din 1933, astfel cum aceasta a fost modificată.

Informaţii detaliate despre ofertă vor fi publicate în cadrul Prospectului, după aprobarea acestuia de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România. Compania intenţionează să solicite listarea şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor ordinare ale Companiei la Bursa de Valori Bucureşti („BVB”).

Oferta este aşteptată a fi finalizată în T2 2023. Lansarea Ofertei depinde de condiţiile de piaţă şi de îndeplinirea altor condiţii specifice legate de ofertele internaţionale de acţiuni, inclusiv obţinerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităţilor de supraveghere (inclusiv, printre altele, aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România). Investitorii care subscriu acţiuni în timpul Ofertei vor fi înregistraţi ca acţionari ai Societăţii la finalizarea tuturor procedurilor de înregistrare, respectiv înregistrarea acţiunilor ordinare nou emise la Registrul Comerţului şi înregistrarea acţiunilor Companiei la Depozitarul Central din România, precum şi adoptarea hotărârilor corporative relevante de către organele corporative competente ale Companiei.

Este de aşteptat ca WOOD & Company Financial Services, a.s. să fie numit manager de stabilizare şi, dacă va fi astfel numit, va putea efectua tranzacţii de stabilizare pentru o perioadă limitată de timp începând cu data admiterii la tranzacţionare a acţiunilor.

Se preconizează că acţionarii vânzători şi compania vor încheia angajamente de lock-up în conformitate cu standardele pieţei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.