Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) a acordat Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, un grant nerambursabil de 1,27 milioane dolari pentru finanţarea costului serviciilor de asigurare a asistenţei tehnice aferente identificării şi realizării unei evaluări preliminare a unor potenţiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Astăzi, Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) şi Nuclearelectrica anunţă acordarea de către USTDA a unui grant neramburasbil în valoare de 1.277.115 dolari pentru finanţarea costului serviciilor de asigurare a asistenţei tehnice aferente identificării şi realizării unei evaluări preliminare a unor potenţiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România.

Grant-ul oferit de USTDA va fi utilizat pentru a finanţa costurile de asistenţă tehnică pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici şi modulare (SMR) şi elaborarea unei foi de parcurs pentru licenţierea acestora.

”USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generaţie în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. Sprijinul noastru va crea legaturi mai strânse între industriile noastre şi va crea noi oportunităţi de afaceri pentru industria SUA pe o piaţă importantă”, a spus Todd Abrajano, COO al USTDA şi directorul agenţiei.

SUA şi România sunt angajate în dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetică a României, utilizarea reactoarelor nucleare mici şi modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacităţi energetice fără emisii de carbon şi surse de producţie de hidrogen, după anul 2035. Aşadar, interesul SNN este de a iniţia în timp util identificarea şi evaluarea preliminară a unor amplasamente, altele decât zona Cernavodă, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de USTDA.

”Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 şi 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării Reactoarelor Modulare Mici ca o soluţie pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesaţi de caracteristici precum flexiblitate, modularitate şi eficienţă ridicată care ar putea să ofere avantaje atât pentru sistemul energetic cât şi pentru mediul de afaceri după anul 2035. Grant-ul acordat de USTDA ne va permite evaluarea de amplasamente şi tehnologie având o asistenţă tehnică adecvată şi să iniţiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior”, spune Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.