Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, anunţă că Agenţia de rating Fitch a confirmat rating-ul BBB-, cu perspectiva stabilă, acordat Nuclearelectrica SA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) informează acţionarii şi investorii că Agenţia de rating Fitch a confirmat rating-ul BBB-, cu perspectiva stabilă, acordat SN Nuclearelectrica SA. Rating-ul BBB-, cu perspectiva stabilă, reflectă, conform raportului publicat de Agenţia de Rating Fitch, profilul solid de afaceri al SN Nuclearelectrica SA susţinut de pozitţa de piaţă puternică ca unic producător de energie nucleară, acoperind aproximativ 20% din necesarul de consum al României şi 35% din energia curată, fără emisii de CO2 la nivel naţional; nivelul solid de profitabilitate, cu perspectiva similară pentrru perioada 2023-2026; planurile majore de investiţii cu referire la Retehnologizarea Unitatii 1, Instalaţia de Detritiere şi Unităţile 3 şi 4 pentru perioada 2023-2027; gradul de îndatorare aferent realizării retehnologizării Unitatii 1 CNE Cernavoda; proiectele de investiţii pe termen mediu cu referire la Proiectul Unităţilor 3 si 4 si Proiectul SMR; relatia solida cu statul roman, legaturile de actionariat şi importanţa strategică a acestei relaţii prin raportare la proiectele de investiţii; impactul plafonării preţului la energie prin mecanismul de piaţă MACCE”, anunţă compania.

În vederea realizării proiectelor majore de investiţii, din perspectiva unui demers de guvernanţă corporativă axat pe un nivel ridicat de transparenţă, SN Nuclearelectrica SA precizează că a solicitat evaluarea şi obţinerea rating-ului în vederea poziţionării pe piaţă şi implicit acordării posibilităţii de evaluare obiectivă a capabilităţlor SNN de către comunitatea internaţională de investitori instituţionali.

Compania a obţinut în primul semestru un profit net de 1,288 miliarde de lei, în creştere cu 5,6% faţă de prima parte a anului trecut (1,22 miliarde de lei). Producţia de energie a companiei a fost mai mare cu 3%, urcând la 4.920 GWh în primele şase luni ale acestui an, de la 4.779 GWh în primul semestru din 2022.

Veniturile din exploatare s-au majorat cu 20,4%, la 3,77 miliarde lei, la 30 iunie 2023, de la 3,14 miliarde lei la finalul lunii iunie 2022.

Producţia brută de energie electrică a celor două unităţi operaţionale ale CNE Cernavodă a fost de 5.344.882 MWh în semestrul I 2023 (din care 2.346.037 MWh în trimestrul II 2023); din această producţie brută, consumul propriu tehnologic al Unităţilor în timpul funcţionării, precum şi în timpul opririlor asigurat din producţie proprie, a fost de 424.000 MWh în semestrul I 2023 (din care 195.000 MWh în trimestrul II 2023). Astfel, energia electrică produsă şi livrată în Sistemul Energetic National (SEN) a fost de 4.920.140 MWh în semestrul I 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2022 (4.779.204 MWh), reprezentând o creştere de 2,9%. 

Valoarea totală a programului de investiţii al Nuclearelectrica pentru anul 2023 este de 1,345 miliarde lei (fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung).

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional.

Sucursala CNE (CNE) Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.