Sub presiunea puternică a sancţiunilor occidentale şi a interdicţiilor spaţiului aerian, compania aeriană emblematică a statului rus, Aeroflot, intenţionează să atragă până la 185,2 miliarde de ruble (3 miliarde de dolari) printr-o emisiune de acţiuni urgentă, anunţat compania, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aeroflot, care este controlată de statul rus, a declarat că, în cadrul adunării sale anuale, acţionarii au aprobat emiterea a 5,42 miliarde de acţiuni noi, care ar putea fi cumpărate la un preţ de 34,29 ruble.

La începutul anului numărul de pasageri era deja cu o treime mai mic faţă de nivelurile anterioare pandemiei de coronavirus, iar compania a fost grav lovită de sancţiunile occidentale ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, declanşată pe 24 februarie.

Având odată ambiţii de a deveni o companie aeriană lider la nivel mondial, acum se află în prima linie a ceea ce preşedintele Vladimir Putin a numit ”un război economic” cu Occidentul.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Marea Britanie şi Canada şi-au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti, oprind accesul Aeroflot la zboruri profitabile către pieţele occidentale.

Producătorii de avioane Airbus şi Boeing – care la începutul anului reprezentau toată flota Aeroflot de 187 de avioane, cu excepţia a 10 aparate, au oprit furnizarea de piese şi servicii de avioane către transportatorii ruşi.

Şi, într-o lovitură simbolică pentru amprenta companiei în Occident, clubul de fotbal britanic Manchester United şi-a reziliat acordul de sponsorizare cu transportatorul rus.

 Ca răspuns, Aeroflot a optat să nu plătească dividende pentru câştigurile sale din 2021 şi nu a publicat rezultatele primului trimestru pentru acest an, evitând să dezvăluie costul financiar al opririi majorităţii rutelor sale.

Injecţia de fonduri de 3 miliarde de dolari, atât de necesară, este programată să provină parţial din Fondul Naţional de Avere  al Rusiei - fondul guvernamental pentru zilele dificule care este organizat pentru a sprijini companiile cheie afectate de sancţiunile occidentale - guvernul promiţând să investească 107 miliarde de ruble (1,74 miliarde de dolari) în Aeroflot.

Proiectat iniţial pentru a finanţa investiţii în infrastructură la scară largă, Kremlinul a spus că va folosi fondul de 198 de miliarde de dolari pentru a susţine economia într-o perioadă de recesiune profundă, precum şi pentru a acoperi deficitul propriu al guvernului.

În mai, guvernul a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru a cumpăra acţiuni preferenţiale ale Căilor Ferate Ruse, cel mai mare angajator al ţării.

Între timp, Putin le-a ordonat miniştrilor marţi să elaboreze noi reguli privind modul în care poate fi cheltuit fondul, sugerând că liniile directoare ar putea fi relaxate pentru a permite mai multă finanţare de la stat pentru a relansa activitatea economică şi, eventual, a deschide porţile unui val de investiţii de urgenţă susţinute de guvern.

În timpul pandemiei, guvernul rus a intervenit să cumpere acţiuni Aeroflot  de80 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de dolari) folosind fondul respectiv.

În declaraţia sa de marţi, Aeroflot nu a oferit detalii cât de mult ar putea cumpăra statul din noua emisiune de acţiuni. Ministerul de Finanţe a refuzat să comenteze.

Compania aeriană a transportat 2,2 milioane de pasageri în martie 2022, inclusiv prin operatorul său low cost, Pobeda. Numărul de pasageri este în scădere de la 2,8 milioane în februarie şi mai puţin de jumătate din cele 4,6 milioane de persoane înregistrate în martie 2019.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.