Administraţia Biden a înăsprit controalele asupra exportului de materiale şi componente pentru centralele nucleare în China, spunând că se va asigura că articolele sunt utilizate numai în scopuri paşnice şi nu pentru proliferarea armelor atomice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile se numără printre cele mai recente semne ale relaţiilor tensionate dintre Washington şi Beijing, care s-au ciocnit din cauza acuzaţiilor de spionaj, drepturilor omului, politicilor industriale ale Chinei şi interdicţiilor de export din SUA privind tehnologiile avansate.

Biroul pentru Industrie şi Securitate (BIS), o ramură a Departamentului de Comerţ, solicită acum exportatorilor să obţină licenţe specifice pentru a exporta anumite generatoare, containere şi software destinate utilizării în centralele nucleare din China.

Comisia de Reglementare Nucleară (NRC), agenţia federală responsabilă cu siguranţa energiei nucleare, solicită, de asemenea, exportatorilor să obţină licenţe specifice pentru a exporta materiale nucleare speciale şi materiale sursă.

Acestea includ diferite tipuri de uraniu, precum şi deuteriu, un izotop de hidrogen care, în cantităţi mari, ar putea fi folosit în reactoare pentru a produce tritiu, o componentă a armelor nucleare.

Administraţia Biden consideră că acţiunea ”este necesară pentru a promova interesele de securitate naţională ale Statelor Unite şi pentru a spori apărarea şi securitatea comune”, a spus NRC.

Un oficial american a declarat că schimbările, făcute luni, au fost determinate de politica generală faţă de China.

”Nici o acţiune a unui exportator sau a Chinei nu a determinat această acţiune. Aceasta face parte dintr-un efort mai larg al guvernului SUA de a înăspri supravegherea anumitor exporturi către China”, a spus un purtător de cuvânt al NRC.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu, a declarat că nu are nimic de spus cu privire la specificul regulamentului, dar, în general, ”China susţine ferm regimul internaţional de neproliferare” şi îşi onorează obligaţiile în temeiul Tratatului de neproliferare a armelor nucleare.

China se opune ”punerii intereselor geopolitice deasupra eforturilor de neproliferare nucleară”, a spus el.

Puţini exportatori au folosit o licenţă generală pentru a exporta materiale în China, aşa că acţiunea NRC nu afectează un număr mare de entităţi sau cantitatea de material, a spus purtătorul de cuvânt al agenţiei.

Două exporturi către China de materiale nucleare reglementate au avut loc sub o licenţă generală în ultimul an.

Analistul de neproliferare Edwin Lyman, de la grupul non-profit Union of Concerned Scientists, a declarat că schimbările sunt ”mai mult simbolice decât substanţiale” şi s-a îndoit că programul de arme nucleare al Chinei va fi afectat semnificativ.

Pentagonul a declarat, la sfârşitul anului trecut, că China va avea probabil 1.500 de focoase nucleare până în 2035, în creştere faţă de stocul actual de 400 de focoase, dacă îşi continuă ritmul actual de acumulare.

Un alt analist a spus că este probabil că administraţia monitorizează riscul dezvoltării armelor.

”Se pare că ceea ce spune administraţia cu acest regulament este că nu mai putem presupune că toate centralele nucleare din China suntatât de paşnice”, a declarat Henry Sokolski, director executiv al Centrului de Educaţie pentru Politici de Neproliferare.

Compania americană Westinghouse are patru reactoare AP1000 în China.

În 2018, administraţia lui Donald Trump a emis restricţii la exporturile de tehnologie nucleară mai nouă decât AP1000, din cauza preocupărilor legate de proliferare.

Westinghouse nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la cerinţele SUA.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.