Producătorul jocului ”Call of Duty”, Activision Blizzard, îşi va vinde drepturile de streaming către Ubisoft Entertainment, într-o nouă încercare de a obţine aprobarea autorităţii britanice de reglementare antitrust pentru preluarea sa de 69 de miliarde de dolari de către Microsoft, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile Activision au urcat la bursa din New York cu 1,1%, iar Microsoft cu 0,7% în timp ce acţiunile Ubisoft, listate la Paris, au închis în creştere cu 8,8%, cel mai mare câştig în cadrul indicelui paneuropean STOXX 600.

Microsoft a anunţat la începutul anului 2022 cea mai mare preluare din industria jocurilor video din istorie, dar achiziţia a fost blocată de autoritatea de reglementare a concurenţei din Marea Britanie, care era îngrijorată că gigantul american va câştiga prea mult control asupra pieţei de jocuri în cloud, aflată în curs de dezvoltare.

După luni de zile de oscilaţii, Autoritatea pentru Concurenţă şi Pieţe (CMA) a declarat marţi că şi-a menţinut decizia sa iniţială de a se opune acordului, forţând Microsoft să prezinte noi termeni.

Conform acordului restructurat, Microsoft nu va putea lansa jocuri Activision precum ”Overwatch” şi ”Diablo” exclusiv pe propriul serviciu de streaming în cloud, Xbox Cloud Gaming, sau să controleze exclusiv termenii de licenţă pentru serviciile rivale.

În schimb, rivalul francez al jocurilor Ubisoft va achiziţiona drepturile de streaming în cloud pentru jocurile existente pentru PC şi consolă Activision şi pentru orice joc nou lansat de Activision în următorii 15 ani.

Acest lucru se va aplica la nivel global, dar nu şi în Europa, unde Bruxelles-ul acceptase deja acordul iniţial.

În Europa, Ubisoft va obţine o licenţă neexclusivă pentru drepturile Activision, pentru a-i permite să ofere acele jocuri şi în acea regiune.

Autorităţile de reglementare antitrust din UE examinează dacă propunerea Microsoft de a obţine aprobarea Regatului Unit ar afecta concesiile sale către Comisia Europeană, a declarat un purtător de cuvânt.

Tom Smith, partener la firma de avocatură Geradin Partners şi anterior director juridic la CMA, a spus că acum se pare că înţelegerea va fi finalizată.

”Procesul a fost chinuitor şi mai este posibil ca roţile să se desprindă, dar nu ar trebui să ne aşteptăm ca preluările Big Tech să aibă loc cu uşurinţă”, a spus el pentru Reuters.

Microsoft a declarat marţi că crede că noua sa propunere este ”substanţial diferită” şi se aşteaptă ca aceasta să fie revizuită de CMA până pe 18 octombrie.

CMA a spus că va examina noua înţelegere în cadrul sistemului său obişnuit, cu un proces de Faza 1 care se va încheia pe 18 octombrie.

Dacă va mai avea îngrijorări cu privire la impactul asupra concurenţei, CMA ar putea deschide o examinare de Faza 2, mult mai lungă.

Cele două companii americane au prelungit deja termenul limită a tranzacţiei - amânând-o cu trei luni, până la 18 octombrie, după ce procesul de reglementare a durat mai mult decât se aştepta.

Alex Haffner, partener de concurenţă la firma de avocatură din Marea Britanie Fladgate, a spus că nu crede că Microsoft ar fi făcut acest nou pas dacă nu credea că va putea trece de autoritatea britanică de reglementare până pe 18 octombrie.

CONCURENŢĂ EFICIENTĂ

Directorul executiv al CMA, Sarah Cardell, a declarat că autoritatea de reglementare din Regatul Unit va analiza acum îndeaproape noul acord, inclusiv solicitând opiniile terţilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.