Acţiunile companiei americane de biotehnologie Moderna au scăzut joi cu până la 9,4% în urma informaţiei că faza finală a studiului clinic pentru un posibil vaccin împotriva Covid-19 va fi amânată, posibil cu câteva săptămâni, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania, care colaborează cu National Institutes of Health, ar fi urmat să înceapă faza a treia a studiului clinic cu 30.000 de participanţi pentru vaccinul candidat mai târziu în această lună, în funcţie de rezultatele fazei a doua a studiului.

Compania face însă schimbări în planul de testare, ceea ce a dus la amânarea datei de începere, potrivit publicaţiei STAT News specializată în domeniul sănătăţii, care a citat un investigator. STAT News a arătat că nu se ştie cât de mult va fi amânat studiul.

”Am înţeles că doreau ca primele vaccinuri să fie efectuate în luna iulie şi au spus că doresc în continuare să facă acest lucru. Cred că pot afirma că sunt aproape de acest obiectiv”, a declarat investigatorul.

În urma articolului, directorul general al Moderna, Stephane Bancel, a declarat pentru CNBC că ”am spus întotdeauna că va fi iulie. Şi pot confirma iulie”.

Acţiunile au recuperat o parte din pierderi, fiind tranzacţionate în declin cu peste 5%.

Vaccinul experimental al Moderna conţine material numit ARN mesager, sau mRNA, un cod genetic care spune celulelor ce să construiască – în acest caz un antigen care poate induce o reacţie imunitară la virus. Acest vaccin a devenit primul candidat care a intrat în luna martie în faza întâi a unui studiu clinic pe oameni.

Peste 100 de vaccinuri pentru Covid-19 sunt dezvoltate la nivel mondial, iar cel puţin 17 sunt în folosite în teste clinice, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Miercuri, grupul american Pfizer a anunţat rezultate pozitive pentru un vaccin aflat în faza întâi a unui studiu clinic.

Amânarea studiului clinic al Moderna ar putea întârzia obiectivul de a publica date privind siguranţa şi eficacitatea vaccinului până la sfârşitul acestui an. Dacă totul va decurge conform planificării, vaccinul ar putea fi disponibil pentru a fi distribuit populaţiei la sfârşitul lui decembrie sau la începutul anului 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.