Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania şi una din cele mai profitabile companii de stat, anunţă că preţul final al ofertei de acţiuni a fost stabilit la 104 lei/acţiune, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro). Acţiunile companiei de stat intră la tranzacţionare la BVB la 12 iulie, sub simbolul “H2O”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile şi unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunţă preţul ofertei publice iniţiale derulate de către Fondul Proprietatea S.A., cu sediul social în strada Buzeşti nr. 76- 80, etaj 7, Bucureşti, (sau acţionarul vânzător), un fond de investiţii alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L., în legătură cu acţiunile ordinare existente ale societăţii (“Acţiunile Oferite”). După închiderea ofertei, Hidroelectrica va aplica pentru admiterea (“Admiterea”) la listare şi tranzacţionarea acţiunilor sale în categoria Premium a pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (“BVB”). Detaliile ofertei: Preţul de Ofertă a fost stabilit la 104 lei pe Acţiune Oferită (“Preţul de Ofertă”), ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde lei). Investitorii de retail au avut dreptul la un discount de 3% din Preţul de Ofertă pentru acele ordine de cumpărare care au fost înregistrate în primele cinci zile lucrătoare ale Perioadei de Ofertă. Preţul final de ofertă cu discount pentru acţiunile subscrise în aceste condiţii este de 100,88 lei pe Acţiune Oferită”, arată compania.

Oferta, incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare, constă în 89.708.177 acţiuni, ce reprezintă 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica şi întreaga participaţie a Fondului în societate.

 Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la Preţul de Ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea Acţiunilor Oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023.

Societatea şi Acţionarul Vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650.

Investitorii Principali (aşa cum sunt definiţi în Prospect) au achiziţionat în total echivalentul a 2,24 miliarde de lei în acţiuni la Preţul de Ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale.

Decontarea va avea loc pe data de 10 iulie 2023. Admiterea şi începerea tranzacţionării pe BVB sub simbolul “H2O” va avea loc pe data 12 iulie 2023.

Imediat după Admitere, acţiunile Societăţii vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Acţionarul Vânzător a acordat Coordonatorilor Globali Comuni o opţiune de supra-alocare, constând în 11.701.067 acţiuni, respectiv 15% din Acţiunile Oferite, ce poate fi exercitată integral sau parţial în termen de 30 de zile calendaristice de la Admitere.

Societatea şi Fondul sunt supuşi unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor Societăţii pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 180 zile de la data Admiterii, iar acţionarul majoritar al Societăţii este supus unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor Societăţii pentru o perioadă ce a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data Admiterii, cu excepţia cazului în care se aplică anumite excepţii prevăzute în Prospect.

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH şi Morgan Stanley Europe SE acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni în legătură cu Oferta. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG, Milan Branch şi WOOD & Company Financial Services acţionează în calitate de Codeţinători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. şi S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (împreună,“Intermediarii”).

Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societăţii în legătură cu Oferta Publică Iniţială.

„Suntem încântaţi de interesul puternic venit din partea investitorilor, ce a determinat succesul ofertei publice iniţiale a Hidroelectrica. Aceasta este o etapă marcantă ce va sprijini dezvoltarea pe termen lung a companiei noastre. În numele Societăţii, aştept cu nerăbdare să întâmpin noii acţionari ai Hidroelectrica. Avem o afacere extraordinară ce se bucură de o oportunitate unică – în calitate de lider în producţia de energie electrică din România, cu un portofoliu de energie 100% din surse regenerabile – de a stimula crearea de plus valoare pe măsură ce ajutăm ţara să realizeze tranziţia energetică. În calitate de companie publică, aşteptăm cu nerăbdare să ţinem acţionarii la curent cu strategia noastră axată pe eficienţa operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii cu scopul de a oferi beneficii pe termen lung tuturor părţilor interesate”, spune  Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă, şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României.

Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societăţii este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea. Între 2018 şi 2022, Societatea a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29%, în ceea ce priveşte energia totală livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate cantităţile reprezentând producţia brută). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe. Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România.

Cota de piaţă a Societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE. Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.

În anii încheiaţi la 31 decembrie 2022, 2021 şi 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9,452 miliarde lei, 6,489,3 miliarde lei şi, respectiv, 3,841 miliarde. În aceeaşi perioadă, Societatea a raportat profituri anuale în valoare de 4,464 miliarde lei, 3,116,1 miliarde şi, respectiv, 1,558 miliarde lei. În primul trimestru din 2023 societatea a obţinut venituri consolidate de 3,272 miliarde lei, ce au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4,8 TWh în primul trimestru din 2023) pe toate pieţele, incluzând pieţele angro, cu amănuntul şi de echilibrare Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,184 miliarde lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,723 miliarde lei  în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,702 miliarde lei şi a unei valori a profitului aferent perioadei de 1,287 miliarde lei în primul trimestru din 2022.

 Imediat anterior Ofertei Publice Iniţiale, acţiunile Societăţii sunt deţinute de Ministerul Energiei (80.06%) şi de Fondul Proprietatea (19.94%). Fondul Proprietatea a deţinut o participaţie minoritară în Hidroelectrica încă de la înfiinţare, în 2005.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.