Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni la cel mai redus nivel atins după 2012, pe fondul pandemiei de coronavirus care face ravagii în Europa, măsurile semnificative de relaxare monetară anunţate de băncile centrale nereuşind să calmeze investitorii în privinţa impactului economic, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 4,9%, FTSE 100 al bursei din Londra cu 4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 5,3%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 5,75%, Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a coborât 6,1%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid cu 7,88%.

Între cele mai afectate titluri sunt cele ale companiilor aeriene şi de turism, cum ar fi TUI, EasyJet, grupul IAG, proprietarul British-Airways, şi France – KLM.

Indicele companiilor de călătorii şi petrecerea timpului liber a scăzut cu peste 10%.

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a redus duminică dobânda cheie la zero, a doua măsură de urgenţă în decurs de două săptămâni, şi a promis achiziţii de active de ordinul miliardelor de dolari, afirmând că epidemia are un impact profund asupra economiei.

Băncile centrale din Japonia, Australia şi Noua Zeelandă au urmat exemplul Fed, cu măsuri proprii, dar acest lucru nu a putut opri declinul burselor.

Acţiunile de pe Wall Street au scăzut la deschidere cu peste 8%, declanşând blocarea automată a tranzacţiilor timp de 15 minute.

Indicele STOXX 600 a pierdut peste o treime din valoare de când a atins un nivel record la jumătatea lunii februarie, declinul fiind agravat de prăbuşirea preţurilor petrolului şi de decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de a menţine neschimbate dobânzile.

Acţiunile băncilor franceze Natixis şi SocGen au scăzut cu 11,8% şi cu 15,3%.

Indicele titlurilor bancare a coborât cu 8,4%, la un minim record.

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 9,4%, la un minim record, în urma unei informaţii potrivit căreia procuratura americană inveestighează rolul băncii într-un caz de corupţie din Mozambic care implică 2 miliarde de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.