Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de joi în scădere de la un maxim al ultimelor şapte săptămâni, investitorii fiind dezamăgiţi că Banca Centrală Europeană (BCE) nu a anunţat joi măsuri ample de susţine economică, în pofida semnelor în creştere legate de impactul crizei coronavirusului. Indicele STOXX 600 a consemnat însă în aprilie cea mai mare creştere cea realizată în octombrie 2015, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele băncilor din zona euro .SX7E a scăzut joi cu 5,5%. Banca centrală a anunţat că va plăti mai mult pentru ca băncile să se împrumute de la BCE, dar nu a oferit alte măsuri.

”Unii participanţi din piaţă aşteptau alte lucruri, cum ar fi extinderea relaxării cantitative. Acest lucru nu s-a întâmplat şi explică de ce pieţele nu au reacţionat pozitiv la anunţ”, a spus directorul pentru macrostrategie de la Rabobank, Elwin de Groot.

”Anunţul arată totuşi că BCE a simţit necesar să clarifice că există lichidităţi pentru finanţarea instituţiilor financiare”, a adăugat acesta.

BCE a reafirmat că programul de achiziţii de obligaţiuni este deja de amploare, dar unii investitori au fost dezamăgiţi că nu a fost anunţată o extindere a acestui program.

Sectorul bancar a fost presat şi de scăderea cu 8,6% a acţiunilor Societe Generale, care a raportat o pierdere trimestrială, în timp ce grupul bancar britanic Lloyds Banking Group a fost afectat de provizionalele constituite pentru creditele neperformante provocate de pandemia de coronavirus.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,5%, tras în jos de evoluţia negativă a acţiunilor din sectorul energiei. Titlurile grupului petrolier Royal Dutch Shell au scăzut cu 10,8% în urma anunţului referitor la reducerea dividendelor pentru prima oară în utlimii 80 de ani.

Indicele pan-european STOXX 600 a coborât cu 2%, după trei zile de creşteri.

Potrivit unor date preliminare, activităţile economice din zona euro s-au contractat cu un ritm record în primul trimestru, iar inflaţia a încetinit puternic din cauza restricţiilor sociale legate de coronavirus. Analiştii anticipează date şi mai slabe pentru trimestrul al doilea.

Chiar şi aşa, indicele STOXX 600 a consemnat în aprilie cea mai mare creştere lunară înregistrată din octombrie 2015, pe fondul semnelor legate de atenuarea restricţiilor în mai multe economii mari, a măsurilor de stimulare agresive şi a speranţelor într-un tratament pentru coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.