Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de miercuri, prima zi a lunii aprilie, în scădere cu 2,9%, după un declin de 23%, respectiv de 2.800 de miliarde de dolari, consemnat în primul trimestru, influenţate negativ de dovezile tot mai numeroase ale pagubelor economice provocate de răspândirea rapidă a noului coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele pan-european STOXX 600 a înregistraat în primul trimestru cea mai slabă evoluţie din ultimii 18 ani, iar majoritatea pierderilor au avut loc în luna martie.

Miercuri, acţiunile HSBC, Santander şi Lloyds of London s-au aflat printre titlurile care au avut cea mai mare contribuţie la declinul de 2,9% al indicelui STOXX 600, după anunţarea suspendării plăţii dividendelor pentru păstrarea lichidităţilor, la fel ca şi alte bănci europene.

”În Europa există semne incipiente că măsurile de ţinere sub control a epidemiei ar putea avea un impact, dar situaţia din SUA continuă să evolueze destul de rapid. Investitorii oscilează între cele două părţi, iar acest lucru domină pieţele în acest moment”, a spus Bert Colijn, economist senior la ING în Amsterdam.

În Statele Unite, preşedintele Donald Trumo a avertizat că următoarele două săptămâni vor fi dureroase, existând semne că numărul deceselor ar putea fi de ordinul sutelor de mii, chiar şi în condiţiile măsurilor stricte de distanţare socială.

În Europa, profitul companiilor incluse în indicele STOXX 600 ar urma să scadă cu o cincime în trimestru lal doilea, iar dividendele ar urma să fie reduse cu circa 40%.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,8%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,9%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 4,3%. Indicele FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 2,97%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid 3,04%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.