Mobilizarea Tesla şi a patronului său Elon Musk a dat roade: uriaşul său plan de remunerare în valoare de 56 de miliarde de dolari a fost din nou aprobat de acţionarii constructorului auto, după ce în ianuarie fusese anulat de justiţie, relatează AFP şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Musk a obţinut atfel cel mai mare pachet salarial al unui director executiv de la o firmă listată la bursă în SUA.

Acţionarii Tesla au aprobat un acord salarial pentru CEO-ul Elon Musk, în urma unui referendum extrem de contestat privind conducerea sa. Planul avea o valoare estimată de 56 de miliarde de dolari atunci când a fost întocmit în 2018.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Anunţul a fost făcut de Brandon Ehrhart, secretarul general al Tesla, în faţa câtorva sute de acţionari prezenţi la o adunare generală la Austin (Texas), care au salutat decizia cu urale şi aplauze.

"Vreau doar să încep prin a spune, la naiba, vă iubesc, băieţi!", a declarat Elan Musk bucuros, cu zâmbet larg, urcând pe scenă după vot.

Votul a avut loc după ce, în ianuarie, un judecător din Delaware a anulat plata lui Musk - care valora atunci aproximativ 56 de miliarde de dolari - pe motiv că boardul Tesla nu poate fi considerat independent de influenţa lui Musk şi a ajuns la această sumă printr-un proces ilegal.

Rezultatul este o victorie pentru Musk şi consiliul Tesla, după ce aceştia au făcut o campanie intensă pentru ca acţionarii să aprobe tranzacţia. Consiliul de administraţie al Tesla a avertizat că Musk ar putea să se îndepărteze de companie dacă pachetul nu este aprobat, în timp ce Musk a susţinut miercuri seară că are un sprijin larg din partea investitorilor.

Totuşi, votul nu înseamnă automat că Musk va primi banii şi este posibil să existe şi alte dispute.  Este posibil să apară noi procese din cauza votului, ceea ce ar putea aduce din nou cazul în faţa unui judecător şi ar putea indica perspectiva unei bătălii juridice prelungite.

Acţionarii au aprobat, de asemenea, o măsură de mutare a sediului legal al Tesla din Delaware în Texas, ceea ce ar putea complica şi mai mult eventualele contestaţii.

"Destupaţi şampania pentru Musk", au declarat analiştii de la Wedbush într-o notă de joi dimineaţă. "Credem că votul masiv al micilor acţionari în favoarea celor două rezoluţii a fost crucial pentru aprobarea lor, în pofida opoziţiei unor mari acţionari instituţionali", au notat aceştia.

Conştient de importanţa acţionarilor individuali, grupul a desfăşurat o campanie de amploare până în ultimul moment pentru a-i încuraja să voteze. Pe lângă un site web ad-hoc cu o numărătoare inversă şi o pledoarie, precum şi inserţii publicitare, a fost organizată şi o tragere la sorţi pentru cincisprezece tururi ale mega-uzinei din Austin, avându-i ca ghizi pe Elon Musk şi Franz von Holzhausen, designerul şef al Tesla.

Temerea era că, în cazul respingerii de către AGA, miliardarul s-ar fi putut îndepărta de Tesla pentru a se dedica mai mult timp celorlalte afaceri ale sale (SpaceX, X, xAI, Starlink etc.).

Pentru mulţi oameni, însă, Tesla nu este nimic fără Elon Musk. La sfârşitul anului 2023, el deţinea 20,5% din capital. "Tesla este mai bună cu Elon. Tesla este Elon", a declarat săptămâna trecută Ron Baron, şeful Baron Funds, care a investit aproximativ trei miliarde de dolari în acţiuni Tesla. "Elon şi-a îndeplinit contractul de remunerare. Elon şi-a câştigat salariul", a spus Baron..

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.