Grupul industrial elveţian ABB a anunţat miercuri că a finalizat vânzare a 80,1% din business-ul de Reţele Energetice către Hitachi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”ABB a atins astăzi o etapă semnificativă în transformarea companiei către o companie globală descentralizată de tehnologie, odată cu finalizarea vânzării a 80,1% din business-ul său de Reţele Energetice (Power Grids) către Hitachi, aşa cum era planificat”, a anunţat grupul.

ABB va păstra iniţial o participaţie de 19,9% din capitalurile proprii în cadrul societăţii comune care va opera ca Hitachi ABB Power Grids şi care va avea sediul în Elveţia. Întreprinderea comună este lider global în domeniul sistemelor energetice, cu venituri anuale de aproximativ 10 miliarde dolari şi aproximativ 36.000 de angajaţi, deservind clienţi din peste 90 de ţări.

Condiţiile tranzacţiei cu Hitachi rămân cele anunţate la 17 decembrie 2018, cu o valoare a întreprinderii de 11 miliarde dolari pentru 100% din afacere. ABB are o opţiune predefinită de a ieşi din acţiunile păstrate de 19,9% la trei ani după închidere.

Vânzarea permite ABB să se concentreze pe tendinţele cheie ale pieţei şi pe nevoile clienţilor, şi anume electrificarea transporturilor şi a industriei, producţia automatizată, soluţii digitale şi productivitate durabilă.

”Anunţul de astăzi marchează un moment important în istoria ABB. De la anunţarea intenţiei noastre de a vinde Power Grids către Hitachi, ABB a înregistrat progrese semnificative devenind o organizaţie mai orientată către client şi mai simplificată. Considerăm că Hitachi este cel mai bun proprietar pentru Power Grids şi în următoarea sa etapă de dezvoltare, construind mai departe pe temelia solidă realizată sub proprietatea anterioară a ABB”, a declarat Peter Voser, preşedintele Consiliului de Administraţie al ABB.

În concordanţă cu programul de optimizare a structurii capitalului ABB, ABB intenţionează să returneze acţionarilor venituri nete de 7,6–7,8 miliarde dolari de la vânzarea Power Grids.

”ABB rămâne angajată să utilizeze venituri nete din tranzacţie pentru un program de răscumpărare de acţiuni. Scopul nostru este acela de a executa acest lucru într-un mod eficient şi responsabil, ţinând cont de circumstanţele existente”, mai spune preşedintele Consiliului de Administraţie al ABB.

ABB intenţionează într-o primă fază să lanseze un program de răscumpărare de acţiuni de 10% din capitalul social emis al companiei la scurt timp după lansarea rezultatelor financiare ale celui de-al doilea trimestru 2020. Aceasta reprezintă aproximativ 180 de milioane de acţiuni, neluând în calcul acţiunile de trezorerie.

Programul de răscumpărare de acţiuni va fi executat pe o a doua linie de tranzacţionare pe SIX Swiss

Exchange şi este planificat să funcţioneze până la Adunarea Generală Anuală (AGA) a companiei din 25 martie 2021.

La AGA, ABB intenţionează să solicite aprobarea acţionarilor pentru anularea acţiunilor achiziţionate prin acest program şi să anunţe detalii suplimentare privind programul său de optimizare a structurii de capital, aflat în desfăşurare. ABB îşi propune să îşi menţină ratingul de credit „ A”.

Björn Rosengren, CEO ABB, afirmă că acum, odată cu această vânzare, ”ABB este bine poziţionată pentru viitor, cu un focus puternic pe clienţii industriali”.

ABB are aproximativ 110.000 de angajaţi în peste 100 de ţări.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.