Cu ocazia Zilei Limbii Române, băncile de şcoală se mută în zona Rondului Kiseleff pentru a fi ocupate pe 2 septembrie, de la ora 18.00, de toţi cei care sunt interesaţi să ia parte la cel mai amplu şi inedit exerciţiu de dictare, în care „profesorul de limba şi literatura română” este un autor român contemporan îndrăgit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, participanţii care vor ocupa locurile în băncile amplasate pe Şoseaua Kiseleff din centrul Capitalei vor avea oportunitatea să aştearnă pe hârtie texte literare recitate de scriitoarea Doina Ruşti. Distinsă cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul „Ion Creangă”, al Academiei Române, prozatoarea cu peste 40 de titluri traduse în peste 15 limbi, Doina Ruşti, va reda un text literar scris special pentru acest eveniment.

„Am scris o povestire special pentru această întâlnire, ceva scurt, o întâmplare plasată în miraculosul timp al amiezilor bucureştene, şi mi-ar plăcea s-o citim împreună ca apoi s-o păstraţi, între alte file, ca pe o dovadă a deliciilor de la începutul toamnei, ca pe o scrisoare de dragoste.” (Doina Ruşti)

Conceput ca o modalitate de sensibilizare şi promovare a limbii române printr-un exerciţiu colectiv urban, evenimentul „Ziua Limbii Române” propune astfel o călătorie în universul cuvintelor, în care participanţii vor avea ocazia nu doar de a-şi testa abilităţile lingvistice, ci şi de a fi recompensaţi cu textul dictat şi semnat de autoarea Doina Ruşti.  

Publicul de toate vârstele este invitat să participe gratuit la evenimentul „Ziua Limbii Române”, sâmbătă, 2 septembrie, de la ora 18.00, la Rondul Kiseleff. Pentru a avea garanţia locurilor rezervate, persoanele interesate se pot înscrie prin completarea formularului https://forms.gle/3adENQgSyndHMa169, disponibil, de asemenea, şi pe: www.arcub.ro, www.bibmet.ro şi www.mnlr.ro.

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Turism, Învăţământ a Municipiului Bucureşti, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Biblioteca Metropolitană a Capitalei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, inclus în programul proiectului outdoor „Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană”.

Ziua Limbii Române este celebrată la nivel naţional la 31 august, începând din anul 2013, când a fost promulgată legea ce instituie această sărbătoare. Programele şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, dedicate acestei zile subliniază importanţa limbii române nu doar ca mijloc de comunicare, ci şi ca depozitar al istoriei, culturii şi identităţii naţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.