Zece opere din colecţia matematicianului, academicianului şi diplomatului român Mircea Maliţa vor fi scoase la licitaţie săptămâna viitoare la Casa Artmark, în cadrul Licitaţiei de Vară. Evenimentul din 16 iunie, care reuneşte aproximativ 200 de capodopere semnate de Marii Maeştri ai Artei Româneşti, include şi o selecţie din colecţia de a artă a lui Mircea Maliţa, o personalitate marcantă a vieţii publice româneşti şi înainte, şi după 1989. Apariţia operelor din colecţia Mircea Maliţa reprezintă o premieră pentru piaţa românească de artă, iar valoarea lucrărilor din colecţia sa depăşeşte 100.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai valoroasă operă din cadrul colecţiei Mircea Maliţa este „Crizanteme”, semnată de maestrul Ştefan Luchian. Opera are o evaluare de 25.000-35.000 de euro şi a participat, în 1957, la Expoziţia Ştefan Luchian la Muzeul de Artă al R.P.R.. O altă operă, din colecţia Mircea Maliţa, este „Peisaj la Breaza”, semnată de Alexandru Ciucurencu. Lucrarea, evaluată la 10.000-18.000 de euro, a fost realizată de artist în 1962, perioadă în care pictura sa lua un drum al impresiei în care cromatica domină întreg câmpul vizual. 

Tot din colecţia Mircea Maliţa, omul care a cunoscut personal personalităţi precum Pablo Picasso, George Bush, Margaret Thatcher, Mihail Sadoveanu sau Lucian Blaga, provine şi opera „La Buştenari”, semnată de artistul Dumitru Ghiaţă, ale cărui lucrări pot fi admirate în marile muzee din România. Opera are preţul de pornire de doar 1.500 de euro.

În cadrul licitaţiei se regăsesc şi o serie de acuarele şi schiţe semnate de maestrul Theodor Pallady sau alţi importanţi artişti, precum Marcel Chirnoagă, Dumitru Ghiaţă, Ion Vlasiu sau Aurel Jiquidi. Pentru preţul de pornire de 900 de euro este scoasă la vânzare, în licitaţia din 16 iunie, lucrarea „Les Deux Magots”, pentru 800 de euro acuarela „La cafenea”, iar pentru doar 500 de euro „Faleză în Royan”, semnate „TP” - Theodor Pallady.

Mircea Maliţa a lăsat României o bogată moştenire culturală, pe lângă colecţia de artă pe care a îmbogăţit-o cu multe opere de valoare de-a lungul anilor. Personalitatea lui Mircea Maliţa este recunoscută nu doar în ţara noastră, ci şi la nivel internaţional, fiind primul român care a fost cooptat, ca membru de onoare, în faimosul Club de la Roma. Mai mult, Mircea Maliţa a ocupat funcţii importante în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, în Ministerul de Externe, în Ministerul Educaţiei, precum şi în cadrul ambasadelor din Elveţia, SUA şi Geneva, fiind şi membru al Academiei Mondiale de Artă. Tot lui Mircea Maliţa îi datorăm Fundaţia Universitară a Mării Negre.

Operele ce provin din colecţia istorică Mircea Maliţa sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă, alături de cele aproximativ 200 de opere din cadrul Licitaţiei de Vară. Expoziţia este deschisă publicului larg, în regim gratuit, de luni până duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, de luni până duminică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.