O premieră mondială, cinci premiere naţionale, trei invitaţi speciali de peste graniţe, două expoziţii de fotografie, două masterclass-uri şi multe întâlniri cu artişti locali şi reprezentanţi ai ONG-urilor de mediu se regăsesc în programul primei ediţii LYNX Festival, între 1 şi 5 iunie, o iniţiativă marca „România Sălbatică”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unele dintre cele mai apreciate documentare lansate în ultimii doi ani vor putea fi vizionate la Cinema Astra din Braşov în cadrul primei ediţii a primului festival din România dedicat exclusiv filmului documentar şi fotografiei de natură.

Gala de deschidere a evenimentului, planificată pentru 1 iunie, va fi urmată de proiecţia unei poveşti plină de uimire şi revelaţii. „Grădina mea cu o mie de albine”/ „My Garden of a Thousand Bees” (r. David Allen) îl are în centrul atenţiei pe Martin, un producător de filme documentare care îşi petrece perioada de izolare din timpul pandemiei filmând albinele din micuţa sa grădină urbană din Bristol şi descoperind astfel diversitatea de specii şi personalităţi care există în această familie de insecte. Lansat în 2021, documentarul a fost extrem de bine primit de public şi critica de specialitate, fiind câştigătorul marelui trofeu în cadrul Wildscreen Festival. Proiecţia din cadrul LYNX Festival, va fi urmată de un Q&A cu Dan Dinu, directorul artistic al festivalului.

Mai multe despre „Râs”, personaj-cheie în povestea „România Sălbatică” şi LYNX Festival, vor fi descoperite în a doua zi de festival, în documentarul cu acelaşi nume, regizat de Laurent Geslin, care a petrecut mulţi ani studiind acest animal misterios. Proiecţia câştigătorului Grand Prix la Nature Namure FF va fi urmată de un dialog cu Ruben Iosif, biolog la Fundaţia Conservation Carpathia, care va aborda, printre altele, subiectul conservării habitatului râsului în Munţii Făgăraş.

Seara publicul se va putea delecta cu un spectacol vizual impresionant, în regia lui Ben Masters, despre care vor putea povesti alături de producătorul John Murray, unul din invitaţii speciali ai festivalului.

„Din inima Texasului: O poveste despre viaţa sălbatică”/ „Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story”, narată de Matthew McConaughey, vorbeşte despre comorile naturale din SUA şi despre capacitatea noastră de a distruge, proteja şi reabilita viaţa sălbatică şi habitatul de care depindem cu toţii.

Ziua de sâmbătă, 3 iunie, este ziua întâlnirilor cu invitaţii internaţionali ai primei ediţii LYNX Festival.

După proiecţia documentarului „Regina de catifea”/ „Velvet Queen”, o incursiune pe înălţimile podişului tibetan, în căutarea uneia dintre cele mai rare feline mari din lume - leopardul zăpezilor, publicul va putea asista la un interviu special cu Vincent Munier, unul dintre realizatorii fabulosului documentar şi unul dintre cei mai apreciaţi fotografi pe plan internaţional.

Cinefilii se vor reîntâlni cu John Murray, producător a peste 100 de filme, difuzate pe cele mai renumite canale din lume, şi câştigător a numeroase premii, inclusiv prestigiosul Emmy, după proiecţia în premieră mondială a documentarului „Insulele sălbatice ale Irlandei”/ „Ireland’s Wild Islands”, co-regizat alături de Jamie Fitzpatrick. La finalul proiecţiei, John Murray, al cărui următor documentar se axează pe viaţa sălbatică din Transilvania, va susţine un masterclass despre provocările întâmpinate în producţia acestui film.

Seara se încheie cu proiecţia „Profesoara mea, caracatiţa”/ „My Octopus Teacher” (r. Pippa Ehrlich, James Reed),  film răsplătit cu 12 premii internaţionale, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun documentar, în 2021, şi întâlnirea cu producătoarea Ellen Windemuth.

„Evenimente ca acesta sunt esenţiale pentru dialogul global la care ar trebui să participăm cu toţii. Trebuie să înţelegem că biodiversitatea nu este doar cheia supravieţuirii florei, faunei şi sălbăticiei naturii, ci că, în fapt, NOI SUNTEM biodiversitatea”, a declarat Ellen în exclusivitate pentru LYNX Festival. Publicul va avea şansa să discute liber cu ea despre viitorul planetei noastre, din perspectiva vastei sale experienţe ca fondatoare şi CEO WaterBear şi co-producător a peste 6.000 de ore de conţinut pentru Off the Fence.

Seria premierelor continuă duminică, 4 iunie, cu documentarul „Superpăsări: Viaţa secretă a piţigoilor”/ „Superbirds: The Secret Life of Tits” (r. Yann Sochaczewski şi Marlen Hundertmark), câştigător al premiului pentru cea mai bună poveste la festivalul Green Screen din Germania. Publicul va avea şansa să afle şi mai multe curiozităţi despre speciile de piţigoi prezente în documentar, despre comportamentul şi viaţa lor în pădurile şi luncile noastre, direct de la Tamas Papp, biolog şi ornitolog la Milvus Group, invitat special.

Tot în premieră naţională, „Elefantul şi termita”/ „The Elephant and the Termite” (r. Mark Deeble, Victoria Stone), premiat anul trecut la Green Screen Festival şi Jackson Wild, le va da şansa pasionaţilor de natură să fie martorii apariţiei unei oaze, unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire pentru animalele sălbatice din Africa. La finalul proiecţiei va avea loc o discuţie despre viaţa sălbatică alături de Călin Hodor, biolog şi ornitolog pasionat. 

Ultima zi de festival va aduce pe marile ecrane două documentare autohtone: „Moştenirea”/ „The Legacy”, o perspectivă sensibilă despre Ţinutul Maramureşului şi relaţia dintre oameni şi natură în acest tărâm istoric, respectiv „Lunca Mureşului”/ „Mureş Floodplain”, povestea unui ecosistem de importanţă internaţională. La finalul celui din urmă publicul va putea discuta direct cu Fulviu Moga, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului despre provocările pe care le întâmpină în munca de a proteja biodiversitatea zonei.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului este gratuită. Pentru a-şi asigura un loc la proiecţiile documentarelor, publicul interesat îşi poate rezerva un bilet cu valoare zero prin intermediul platformei iabilet: https://bilete.lynxfestival.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.