Rebelii huthi din Yemen l-au eliberat pe jurnalistul şi militantul Hicham al-Omeisy, reţinut timp de cinci luni la Sana'a, a declarat marţi Amnesty International, în timp ce alţi prizonieri se află încă în mâinile acestor insurgenţi, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Organizaţia de apărare a drepturilor Omului a amintit că Omeisy, în vârstă de 38 de ani, a criticat de mai multe ori restricţiile privind libertăţile impuse de rebelii susţinuţi de Iran şi rolul militar al adversarilor lor saudiţi. 

"Eliberarea lui Hicham al-Omeisy reprezintă un pas în direcţia bună, dar respinsabilii huthi trebuie să-i elibereze imediat şi fără condiţii pe prizonierii de opinie care se sting în detenţie", a declarat Samah Hadid de la Amnesty International.

Fotografii publicate pe reţelele de socializare îl arată pe Omeisy, slăbit dar aparent sănătos, îmbrăţişându-şi cei doi fii. El a fost arestat în august, în capitala Sana'a, controlată de huthi de mai bine de trei ani. 

Amnesty International a subliniat şi faptul că Yemenul a cunoscut o creştere a arestărilor arbitrare din 2016, jurnaliştii, apărătorii drepturilor Omului, şi membrii minorităţilor baha'i fiind printre cei mai expuşi. 

Această comunitate, al cărui sediu mondial se află în Israel, numără mai mult de şapte milioane de adepţi în toată lumea. Ea urmează învăţăturile lui Bahaullah, născut în Iran în 1817, pe care îl consideră profet. Credinţa baha'i este considerată erezie în Iran. 

Rebelii huthi, care reprezintă în jur de o treime din populaţia din Yemen, luptă împotriva puterii susţinute de o coaliţie arabă condusă de Arabia Saudită.

Potrivit Amnesty International, rebelii huthi l-au condamnat la moarte pe Hamid Haydar, un baha'i, pentru că, susţin ei, ar fi colaborat cu Israelul şi ar fi falsificat documente oficiale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.