Muzeul Naţional de Artă al României prezintă în perioada 13 - 15 mai, în parteneriat cu Festivalul internaţional de film documentar şi drepturile omului One World România, Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi Radio România Cultural, un program complex de activităţi culturale şi educative, care cuprinde proiecţii de film, ateliere specifice pentru copii şi tineri, ghidaje specializate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oferim, astfel, publicului prilejul de a-şi petrece un final de săptămână la muzeu, când, în fiecare din zilele weekend-ului vor putea participa la activităţi relaxante, îmbogăţindu-şi, totodată, cunoştinţele şi deprinderile. În această ofertă este inclus şi programul special oferit cu prilejul Nopţii Muzeelor, când toate spaţiile expoziţionale de la sediul central al Muzeului Naţional de Artă al României vor fi deschise cu acces gratuit între orele 18.00-00.00.

De asemenea, dat fiind contextul generat de războiul din proximitatea ţării noastre, o parte din program este dedicat sensibilizării publicului la denunţarea agresiunii şi apărarea păcii. În acest context, oferim filmele prezentate în zilele de 13-14 mai şi programul special realizat în colaborare cu Radio România Cultural, care vor fi detaliate în continuare.

În Sufrageria Regală de la MNAR, sâmbătă, de la ora 22.00, actorul Şerban Pavlu va citi, în premieră absolută, monologul „Sindromul supravieţuitorului” scris de dramaturgul ucrainean Andrii Bondarenko, la câteva zile de la invadarea Ucrainei de către armata rusă. Un text emoţionant care confruntă temerile, regretele şi vinovăţiile unui om în a cărui ţară a început războiul.

Programul va continua cu un minirecital al trupei FiRMA, care a răspuns cu entuziasm propunerii Radio România Cultural.  Spectacolul va începe la ora 22:00, în Sufrageria Regală de la MNAR şi va putea fi urmărit de vizitatorii muzeului de la acea oră şi transmis în direct pe frecvenţele Radio România Cultural şi pe pagina sa de Facebook.

Filme la Sala Auditorium

Muzeul Naţional de Artă al României îşi extinde cu proiecţii de filme oferta culturală în specificul său bazat pe arta construcţiei imaginii cu semnificaţie artistică, mai ales că în studiul de public realizat de MNAR în anul 2021, 87% dintre respondenţi au indicat preferinţa pentru film în activităţile muzeului.

Seria de proiecţii de film, organizată în parteneriat cu Festivalul internaţional de film documentar şi drepturile omului One World România, debutează vineri, ora 19.00, cu gala de deschidere a festivalului One World România, cu o proiecţie specială - „A.I. at War”.

Documentarul „A. I. At War” radiografiază într-un mod complex, estetic, geografic şi politic zone de conflict de la Orientul Mijlociu la străzile încercate de încleştările civile ale Parisului.

Sâmbătă, vor fi proiectate filmele „Plai. A Mountain Path”, regia Eva Dzhyshyashvili (Ucraina, 2020) de la ora 18.00 şi „Children of the Mist”, regia Diem Ha Le (Vietnam, 2021) - de la ora 20.30. Proiecţiile vor fi urmate de o sesiune de dezbateri în jurul temei curatoriale centrale.

„Plai. A Mountain Path”, filmul de debut al ucrainencei Eva Dzhyshyashvili se concentrează asupra destinelor individuale ale unui cuplu de bătrâni aflaţi departe de orice altă aşezare umană. Filmul pune în lumină o serie de teme esenţiale pentru înţelegerea războiului ruso-ucrainean.

„Children of the Mist”, este debutul în lungmetraj al lui Diem Ha Le, acesta este o relatare venită dintr-un teritoriu care se impune mult prea rar privirii spectatorului occidental, exceptând scurta explozie de manifeste cinematografice produse în perioada războiului din Vietnam.

Duminică, Festivalul Internaţional de Film Transilvania în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) continuă Cinemateca TIFF@MNAR cu două  filme de referinţă din zona cinematografiei de artă: Apples / Mere (2020) dir. Christos Nikou - de la ora 17.00 şi  Petrov's Flu (2021) dir. Kirill Serebrennikov - de la ora 19.30.

Ateliere

„Mistere la muzeu”, realizat de Asociaţia Artelier D, oferă copiilor o călătorie creativă despre taine şi dezvăluiri, în artă şi literatură, inspirată de cartea ˶Fuga la muzeu”, de E.L. Konigsburg;  atelierele se vor desfăşura sâmbătă 14 mai de la ora 17:00 şi duminică, de la ora 12.00.

Un nou atelier realizat de Asociaţia De-a arhitectura, duminică, 15 mai de la ora 15.00, unde sunteţi invitaţi să descoperiţi bogăţiile artistice şi arhitecturale ale Muzeului Naţional de Artă al României (fostul Palat Regal) şi, plecând de la acesta, să porniţi în explorarea zonei centrale a oraşului.

Ghidaje

Sâmbătă, MNAR propune o serie de ghidaje de la orele 17.00 şi 20.00 cu un traseu al statuilor din curtea de onoare a Muzeului Naţional de Artă al României, o incursiune printre nume importante de artişti şi teme de la alegorii şi personaje mitologice, la personalităţi marcante ale istoriei.

Sunt anunţate şi vizite în spaţiile istorice cu ghid în Sufrageria Regală şi Sala Tronului, de la orele 18.00 şi 19.00.

Seara de 14 mai se va încheia cu un ghidaj „Poveşti ascunse ale capodoperelor din Galeria de Artă Europeană a MNAR”, susţinut de directorul general al MNAR, Călin Stegerean, de la ora  23.00.

Duminică, publicul este invitat la un ghidaj la Muzeul Colecţiilor de Artă în expoziţia „Din opera grafică a lui Theodor Pallady”, de la ora 16.00.

Tot duminică vor avea loc ghidaje în Sala Brâncuşi din cadrul Galeriei Naţionale, de la orele 14.00 şi 16.00, care completează turul virtual al Sălii Brâncuşi, lansat în luna februarie a acestui an.

Accesul la ghidajele din data de 15 mai se face pe baza biletului de intrare în Galeria Naţională de Artă Românească Modernă şi celui pentru expoziţia „Din opera grafică a lui Theodor Pallady”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.