Expoziţia „De la Ţepeş la Brâncuşi - 5 secole de istorie şi cultură în spaţiul românesc” ce prezintă, în premieră, piese rare din colecţiile Emilian Radu, dar şi obiecte de tezaur din patrimoniul Muzeului National de Istorie a României, va fi deschisă vineri, la ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cele peste 350 de hărţi, cărţi vechi, imagini şi documente istorice rare selectate din colecţiile Emilian Radu, publicul bucureştean este invitat să descopere exponate importante despre istoria oraşului, precum ediţia Princeps a Bibliei de la Bucureşti (tipărită în 1688, sub patronajul lui Şerban Cantacuzino), a Evangheliei Greco-Română de la Bucureşti (editată şi tipărită de Antim Ivireanul în anul 1693 în Tipografia Mitropoliei din Bucureşti, sub patronajul lui Constantin Brâncoveanu) şi ediţia Princeps a Noului Testament de la Bucureşti (1703).

Expoziţia este completată de trei capodopere ale culturii medievale aflate în patrimoniul Muzeului National de Istorie a României, exponate clasate la categoria tezaur. Extrem de preţioase prin vechime şi conţinut, Tetraevanghelul Sfântului Cuvios Nicodim şi Tetraevanghelul Sfântului Cuvios Spiridon sunt primele manuscrise copiate de cărturari vestiţi din Ţara Românească şi Moldova. Cel de-al treilea exponat din patrimoniul MNIR este Codex Altemberger, ce cuprinde drepturile şi obligaţiile saşilor în perioada 1481-1700.

Cu ocazia celebrării oraşului, expoziţia de la ARCUB marchează atestarea documentară a Bucureştiului de către Vlad Ţepeş punând faţă în faţă două reprezentări ale domnitorului Ţării Româneşti, una din secolul 15 şi una din secolul 20. Astfel atracţia principală din cadrul expoziţiei este „dialogul” istoric dintre portretul gravat din 1491 al prinţului român Vlad Ţepeş şi celebra lucrare „Dracula”, realizată aproape 500 de ani mai târziu, a artistului pop Andy Warhol.

Dimensiunea internaţională şi contemporană a expoziţiei este completată de ia românească surprinsă de artistul suprarealist Man Ray în 1922 (într-o fotografie a actriţei franceze de origine română, Genica Athanasiou), cu două decenii înainte de „La Blouse Roumanie” de Matisse, un desen al unui viitor monument al „Evei” semnată de Brâncuşi, expusă în premieră internaţională, dar şi documente şi fotografii ale Casei Regale româneşti.

Expoziţia poate fi vizitată la ARCUB - Hanul Gabroveni (Sala Bolţilor, Sala Atelier, Sala Arcelor, Sala Cafenea) în perioada 16 septembrie - 22 octombrie 2022, de marţi până duminică, în intervalul orar 12.00-20.00. 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).
Preţ: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Expoziţia organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul National de Istorie a României, poate fi vizitată în perioada 16 septembrie - 22 octombrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni şi face parte din seria de evenimente „Zilele Bucureştiului”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.