Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a intervenit în disputa online dintre Ionuţ Vulpescu şi Corina Şuteu, ocupant al fotoliului ministerial, legat de pierderea a 194 de milioane de lei a Ministerului Culturii la cea mai recentă rectificare bugetară, explicând faptul că ”banii virtuali” pot fi folosiţi până în 2020 şi că datoria actualului demnitar este să mai încerce şi nu ”să se ascundă” după ministrul care a propus-o pentru locul în care se află.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, a scris, sâmbătă, pe contul său de Facebook că în mandatul său nu a pierdut niciun leu la rectificarea bugetară şi o acuză pe Corina Şuteu că a pierdut 179 de milioane de lei, în timpul ce ministrul în funcţie spune că suma a fost obţinută de predecesorul ei, Vlad Alexandrescu, din fonduri europene, dar nu a putut fi accesată la timp.

"În proiectul iniţial al rectificării bugetare, Ministerul Culturii ar fi pierdut două milioane de lei. Evident, Ministerul n-a pierdut nimic, dimpotrivă. Acum, după ce 179 de milioane de lei au fost tăiate de la Cultură, tăcere. Nimic despre demisie, ruşine si alte populisme estivale", a scris Ionuţ Vulpescu pe Facebook, invocând "liniştea asurzitoare a societăţii civile" cu privire la acest subiect.

În replică, actualul ministru al Culturii, Corina Şuteu, a explicat duminică, tot pe Facebook, faptul că predecesorul său, Vlad Alexandrescu, a obţinut cei 179 de milioane de lei ca pe o sumă suplimentară, respectiv fonduri nerambursabile pentru perioada 2014-2020.

”În decembrie 2015, la negocierea bugetului pentru 2016 al ministerului Culturii, am obţinut 200 de milioane de lei pentru titlul 58, «Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020», din care urma să se finanţeze în acest an Programul eCultura (de care doamna ministru Şuteu pare să nu aibă cunoştinţă) şi Programul Operaţional Regional, axa 5.1 (cinci punct unu, nu cincizeci şi unu, doamnă ministru!): «Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural»”, a răspuns duminică seara Vlad Alexandrescu.

Era pentru prima oară când în bugetul ministerului Culturii se obţineau bani prin titlul 58 din fonduri europene, a mai scris el.

”În perioada ministeriatului meu, nu am pierdut însă timpul”, adaugă Vlad Alexandrescu. Am anunţat noul program, am solicitat oferte de parteneriat din partea primăriilor, organizaţiilor non-guvernamentale şi unităţilor de cultură, astfel încât proiectele de restaurare pentru fiecare monument să devină eligibile având ministerul Culturii drept lider de parteneriat. Astfel au depus candidaturi primării pentru a salva monumente aflate în stadiu de colaps şi pre-colaps, cum ar fi Palatul Cantacuzino de la Paşcani, Palatul Principilor din Alba Iulia, Baia Turcească din Iaşi, instituţii culturale ce au nevoie de restaurare urgentă, cum ar fi Hanul Solacolu şi Casa Storck din Bucureşti, dar şi instituţii din subordinea ministerului Culturii, precum Teatrul Naţional din Timişoara, Muzeul Naţional «George Enescu», Muzeul Naţional Brukenthal, Institutul Naţional al Patrimoniului, Complexul Naţional Muzeal Moldova - Iaşi”, este explicaţia lui Vlad Alexandrescu.

În ceea ce priveşte "argumentarea cererii de suplimentare bugetară", Vlad Alexandrescu îi sugerează Corinei Şuteu să mai încerce.

”Niciodată Ministerul Finanţelor Publice nu va confunda titlul 58 cu alte titluri, din simplul motiv că nu va confunda buzunarul Uniunii Europene cu buzunarul României. Dacă s-au «tăiat» 179 de milioane din bugetul ministerului Culturii este doar pentru că ei nu pot fi cheltuiţi anul acesta, iar aceasta nu împiedică în niciun fel să fie realocaţi la anul (exerciţiul financiar al programului european merge până în 2020). În ce priveşte însă bugetul insuficient al instituţiilor de cultură şi al programelor prioritare, domnia sa are datoria să lupte în continuare. Şi nu să se ascundă după ministrul care a propus-o pentru locul în care se află! Şi care a avut, în limitele legii şi ale bugetului aprobat, o viziune clară asupra ceea ce trebuie şi poate să facă!”, a încheiat Vlad Alexandrescu explicaţia sa.

Ministerul Culturii a pierdut, la ultima rectificare, 194 milioane de lei, în principal la proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.